POLECAMY

Wygląda dziwnie, ale nie jest zepsuty. Wręcz przeciwnie – sprawdziłyśmy, dlaczego warto jeść czarny czosnek

W Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny, ale mówi się o nim coraz więcej. I słusznie, bo jest bardzo zdrowy. Czym jest czarny czosnek i jak powstaje?
Marta Słupska / 8 miesięcy temu
Wygląda dziwnie, ale nie jest zepsuty. Wręcz przeciwnie – sprawdziłyśmy, dlaczego warto jeść czarny czosnek fot. Adobe Stock

Czarny czosnek to warzywo, które nie wygląda zbyt apetycznie, ale słynie z wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść, jak się go pozyskuje i – przede wszystkim – jaki ma smak?

Jak powstaje czarny czosnek?

Jeśli myślicie, że czarny czosnek to odmiana zwykłego czosnku, jesteście w błędzie. To w zasadzie to samo warzywo z tym, że poddane wielodniowej fermentacji. Aby je pozyskać, należy trzymać czosnek w temperaturze 60-70⁰C przy wilgotności 85-90% przez około 40 dni. Jego produkcja w domu jest więc teoretycznie możliwa, ale bardzo czasochłonna i niezbyt opłacalna.

Czarny czosnek lepiej więc kupić w sklepie – do tej pory produkowano go w Azji i Ameryce, a od pewnego czasu także w Hiszpanii. W Polsce dostaniemy go w wybranych sklepach z żywnością naturalną – najczęściej w formie gotowej pasty lub suplementu diety. Dlaczego warto po niego sięgać? Powodów jest wiele.

 

Pasta? Bread? Butter? What to do #chefsroll #foodporn #blackgarlic #imadethis

Post udostępniony przez Chef Matthew (@chef.matthew.brown)

Czarny czosnek – dlaczego jest zdrowy?

Zacznijmy od tego, że według Koreańczyków czarny czosnek jest tak zdrowy, że wpływa na wydłużenie życia osoby, która regularnie po niego sięga. Te rewelacje nie są wcale na wyrost – amerykańscy naukowcy potwierdzili liczne zalety dla zdrowia sfermentowanego czosnku i dowiedli, że znacząco wspomaga on leczenie chorób serca oraz stawów.

Generalnie czarny czosnek ma podobne właściwości do białego, z tym, że proces fermentacji sprawia, iż substancje odżywcze w nim zawarte są lepiej dostępne dla organizmu. Z tego powodu jego także można nazwać naturalnym antybiotykiem ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto go więc spożywać, by wzmocnić odporność i uchronić się przed przeziębieniem.

Inne zalety dla zdrowia czarnego czosnku to:

  • eliminuje wolne rodniki,
  • łagodzi stres,
  • zapobiega nadciśnieniu,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zwiększa produkcję kolagenu,
  • wspomaga metabolizm,
  • łagodzi bóle mięśniowe,
  • sprzyja zdrowiu serca,
  • pomaga przy problemach oddechowych,
  • zmniejsza ryzyko schorzeń naczyń krwionośnych,
  • świetnie działa na problemy ze stawami,
  • dobrze działa na skórę,
  • dodaje energii,
  • pozwala pozbyć się z organizmu nadmiarów wody.

Jak smakuje czarny czosnek?

Miłośnicy tak sfermentowanego czosnku piszą w internecie, że jest o wiele łagodniejszy i nie pozostawia charakterystycznego posmaku w ustach. Podobno jest słodko-kwaśny i przypomina w smaku… olej balsamiczny. Po obróbce mięknie, zmienia się więc także jego konsystencja, dzięki czemu łatwo przygotujemy z niego chociażby smakowitą pastę na kanapki.

Zobacz też:
Jak walczyć z przeziębieniem?
5 sposobów, dzięki którym unikniesz przeziębienia i grypy!

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
Od kiedy jem miód wielokwiatowy z CBD + CBDA i pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję - nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie - kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Przyznaję, że konopi nie jem codziennie, wtedy efekty byłyby pewnie jeszcze lepsze, jeżeli chodzi o inne schorzenia. także polecam a te produkty znajdziecie na tej stronie najtańsza wysyłka sprawdziłam :) konopiafarmacja pl