POLECAMY

Włośnica

Trichinosis, trichinellosis

Włośnica to ogólnoustrojowa choroba pasożytnicza. Chorobę wywołuje nicień z grupy Trichinella. Do zarażenia dochodzi poprzez spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa  zarażonego zwierzęcia. W Polsce najczęściej do epidemii dochodzi w wyniku spożycia dzika lub wieprzowiny. Chory na włośnicę nie jest zakaźny dla innych osób. Powikłaniem włośnicy może być zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, ból gałki ocznej zator płuca, zapalenie mięśnia sercowego a nawet niewydolność serca.

Objawy - Włośnica

1 etap (1-2 dni):

  • biegunka,
  • trata apetytu,
  • wymioty,
  • ból w nadbrzuszu
  • czasami zaparcie,
  • nudności.

2 faza (1-2 tygodnie a nawet 7 tygodni):

  • gorączka (40stopni C),
  • złe samopoczucie,
  • usłabienie,
  • bolesność mięśni,
  • obrzęk wokół oczu,
  • bóle głowy,
  • bóle kości,

Faza 3:

  • spadek poziomu cukru we krwi,
  • Spadek poziomu potasu we krwi,
  • bóle mięśni.

Leczenie - Włośnica

Chorobę rozpoznaje się na podstawie wywiadu, z którego wynika, że chory spożywał mięso niewiadomego pochodzenia oraz objawów, które u niego wystąpiły. Dodatkowo wykonuje się badania laboratoryjne takie jak morfologia krwi, badania serologiczne oraz badanie wycinka mięśnia naramiennego lewego. Morfologia wykazuje wzrost liczby leukocytów. We krwi wykrywa się swoiste przeciwciała IgM i IgA. Badanie mikroskopowe (wycinek mięśnia) wykazuje obecność larw włośnia.

Leczenie obejmuje podawanie leków a także odpoczynek. Chory musi unikać obciążenia mięsni dlatego najlepiej jeśli będzie pozostawał w łóżku. U chorych stosuje się leczenie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ważne jest również uzupełnianie niedoborów wody, białka i elektrolitów. Konieczna jest kontrola morfologii krwi oraz enzymów mięśniowych takich jak dehydrogenaza oraz kinaza.

W ciężkich przypadkach może dojść do zgonu ponieważ dochodzi do niewydolności serca, zapalenia mózgu lub zatorów płuc.

 

 

Profilaktyka - Włośnica

Unikanie jedzenia mięsa, które nie zostało poddane badaniu. Szczególnie powinno się unikać dzika i wieprzowiny.

Spożywanie mięsa po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Warto wiedzieć o tym, że larwy włośnia są odporne na mrożenie. Zabija je dopiero wielodniowe mrożenie.

Dokładne kontrolowanie mięsa przez odpowiednie osoby.

Dodatkowe informacje - Włośnica

Larwy włośnia w organizmie człowiek mogą przetrwać nawet 20-40

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)