Próchnica

Caries dentium

Jest to jedna z chorób cywilizacyjnych. Próchnica prowadzi do rozmiękania dziąsła oraz szkliwa zęba. Zaatakowane miejsca przybierają barwę brązową. Przyczyn próchnicy jest wiele. Jedną z nich jest rozkład węglowodanów. Inne to nieprawidłowa dieta i higiena jamy ustnej. Do rozwoju próchnicy przyczynia się również stan zapalny dziąseł oraz paradontoza. Jeśli ślina jest zbyt gęsta, nie spełnia swoich naturalnych funkcji oczyszczających i to przyczynia się do próchnicy. Chorobie sprzyjają bakterie, które znajdują się w nalocie nazębnym. 

Rodzaje próchnicy:

  • próchnica zębiny,
  • próchnica szkliwa,
  • próchnica korzenia,
  • próchnica zatrzymana,
  • próchnica zębów, nieokreślona.

Objawy - Próchnica

  • brązowe przebarwienia,
  • ból zęba,
  • uczucie pulsowania,
  • pęknięte szkliwo,
  • ból przy spożywaniu słodkich, gorących i zimnych potraw.

Leczenie - Próchnica

Leczenie ma na celu zahamowanie próchnicy oraz zapobieganie powikłaniom. Zaatakowane miejsca rozwierca się, oczyszcza i wypełnia materiałem przeznaczonym do odbudowy zęba. Jeśli doszło do zaatakowania tkanek miękkich konieczne jest leczenie kanałowe. W przypadku znacznego opóźnienia leczenia może dojść do stanu zapalnego nerwu zęba - niezbędne jest wówczas usunięcie zęba.

Profilaktyka - Próchnica

Systematyczne kontrole u stomatologa. Właściwa higiena jamy ustne j- przez przynajmniej trzy minuty należy szczotkować zęby po każdym posiłku. Warto stosować nici dentystyczne do oczyszczania przestrzeni międzyzębowych. Przed snem po umyciu zębów nie należy już nic jeść. Aby uniknąć próchnicy u niemowląt należy czyścic gazikiem dziąsła, a potem ząbki odpowiednią szczoteczką. Nie należy poić maluchów słodkimi napojami. Rodzice powinni unikać tego by dziecko zasypiało ze smoczkiem w buzi (jedząc, pijąc). Bowiem takie postępowanie zapobiega próchnicy butelkowej. Należy możliwie szybko podawać pokarmy łyżeczką zamiast z butelki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)