POLECAMY

Paradur (Paratyfus, dur rzekomy)

Paratyphus

Wszystkie trzy rodzaje paraduru wywołane są przez bakterie Salmonella paratyphi. Są to enterobakterie, które rozwijają się w warunkach tlenowych i beztlenowych. Bakterie te rozwijają się wyłącznie w organizmie ludzkim i bytują w wydalinach osób chorych. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, rzadko poprzez bezpośredni kontakt z chorym. Choroba często występuje w ciepłych krajach. Źródłem zakażenia jest woda pitna, kostki lodu w napojach oraz brudne warzywa i owoce.

Typy paraduru:

  • paradur A,
  • paradur B,
  • paradur C.

Objawy - Paradur

  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka,
  • dreszcze,
  • wysuszone wargi,
  • złuszczająca się skóra warg,
  • różowe plamy - wysypka.

Leczenie - Paradur

Chory musi pozostać w łóżku. Aby zapobiec odwodnieniu organizmu chory musi przyjmować dużo płynów. Nierzadko dodatkowo nawadnia się organizm kroplówkami. W leczeniu paraduru stosuje się antybiotyki. Zazwyczaj jest to chloramfenikol. Lek ten ma za zadanie hamowanie rozmnażania się bakterii. 

Profilaktyka - Paradur

Podczas podróży do krajów południowoeuropejskich i tropikalnych należy unikać spożywania lodów, wody pitnej, owoców i warzyw z niepewnego źródła. Stosuje się szczepienia przeciwko paradurowi typu A i B. Należy je przyjmować doustnie, dwa razy w odstępie czterech tygodni.

Dodatkowe informacje - Paradur

Paradur typu A najczęściej występuje na Bałkanach, natomiast paradur typu B występuje na całym świecie. W przypadku zachorowania na paradur typu C u chorego dodatkowo występuje malaria (zimnica).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)