POLECAMY

Niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych

Jaka jest istota choroby? Niedostateczne spożycie pokarmów zawierających egzogenne kwasy tłuszczowe prowadzi do ich niedoboru. Najważniejsze z nich to kwasy: linolowy, linolenowy, arachidonowy. Bogatym źródłem ww. składników są olej ogórecznikowy, dyniowy, migdałowy, słonecznikowy, z pestek czarnej porzeczki, tran, , orzechy, nasiona dyni, migdały i owoce avocado.
Jakie występują objawy? Objawy niedoboru egzogennych kwasów tłuszczowych obejmują: choroby skóry (łupież, łojotok, pękanie kącików ust, trądzik), stany zapalne dziąseł języka, zapalenie powiek i spojówek, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, obrzęki, obniżenie płodności. Niedobór w czasie ciąży może skutkować niedorozwojem płodu.
Szczegóły diagnostyki Diagnostyka polega na oznaczaniu stężenia kwasu linolowego, linolenowego oraz arachidonowego w surowicy krwi.
Postępowanie i leczenie Niedobór uzupełnia się przez wzbogacenie diety w brakujące kwasy tłuszczowe oraz stosowanie ich w postaci preparatów farmakologicznych.
Do jakiego specjalisty należy się zgłosić? Pomoc można uzyskać u internisty i lekarza rodzinnego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)