POLECAMY

Niedobór cynku

Jaka jest istota choroby? Przyczyną niedoboru cynku jest spożywanie pokarmów ubogich w ten pierwiastek. Jego minimalne dzienne spożycie wynosi 5 mg, zalecane 15-20 mg. Wchłanianie z pokarmu jest regulowane hormonalnie i zależy od zapotrzebowania (zwiększa się w stanach niedoboru). Białka zwierzęce i kwas cytrynowy ułatwiają absorpcję cynku, natomiast żelazo i miedź utrudniają ją.
Jakie występują objawy? Niedobór cynku skutkuje wystąpieniem niedokrwistości, osłabienia, męczliwości, przedłużonym gojeniem ran, zmianami skórnymi, pojawianiem się rozstępów na skórze, łamliwością włosów i paznokci, pękaniem kącików ust, zaburzeniami miesiączkowania u kobiet, a u mężczyzn potencji, zahamowaniem wzrostu, upośledzeniem smaku, drżeniem kończyn i depresją.
Szczegóły diagnostyki W celu ustalenia rozpoznania oznacza się stężenia cynku w surowicy.
Postępowanie i leczenie Leczenie polega na zwiększeniu spożycia pokarmów bogatych w cynk oraz stosowaniu doustnych preparatów tego mikroelementu. Należy pamiętać, że niektóre czynniki, m.in. alkohol i doustne środki antykoncepcyjne zmniejszają poziom cynku w organizmie.
Do jakiego specjalisty należy się zgłosić? Pomoc można uzyskać u internisty i lekarza rodzinnego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)