POLECAMY

Listerioza

Na czym polega istota choroby?

Listerioza jest chorobą wywoływaną przez pałeczkę Listeria monocytogenes. Występuje ona powszechnie w glebie, u zwierząt. Zazwyczaj człowiek zakaża się spożywając produkty pochodzenia zwierzęcego. Choroba dotyka przeważnie osób z upośledzoną odpornością, powyżej 60 roku życia, czy leczonych immunosupresyjnie. U noworodków może występować jako listerioza wrodzona lub nabyta po porodzie.

Jakie są przyczyny choroby?

Do zakażenia dochodzi zazwyczaj w wyniku spożycia żywności zawierającej bakterie L. monocytogenes. Najczęściej są to: nie pasteryzowane produkty mleczne, surowe warzywa i owoce oraz niedogotowane mięso. Inną przyczyną zakażenia jest bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami.

Jakie objawy towarzyszą chorobie?

Listerioza u dorosłych przybiera zazwyczaj postać zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, do tego mogą wystąpić zaburzenia świadomości czy drgawki. Objawy przypominają grypę. Choroba cechuje się nagłym początkiem, może prowadzić do zgonu w pierwszych 24-48 godzinach od wystąpienia objawów.

 Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować chorobę?

Podstawą rozpoznania jest badanie bakteriologiczne płynu mózgowo-rdzeniowego krwi, a także odczyny serologiczne.

 Jakie są metody leczenia?

Terapia listerozy polega na przyjmowaniu antybiotyków. Leczeniem z wyboru jest ampicylina w połączeniu z gentamycyną lub kanamycyną.

Do jakiego specjalisty należy się zgłosić?

Leczeniem zajmuje się specjalista chorób zakaźnych, neonatolog, pediatra.

Na czym polega profilaktyka tej choroby?

Profilaktyka choroby polega na unikaniu produktów wytworzonych z nie pasteryzowanego mleka szczególnie przez kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)