POLECAMY

Kandydoza

Na czym polega istota choroby?

Istotą choroby jest zakażenie grzybami (drożdżakami) z rodzaju Candida, które w organizmie człowieka wchodzą w skład fizjologicznej flory, jednak czasem powodują miejscowe bądź uogólnione zakażenia.

Jakie są przyczyny choroby?

Kandydozę powodują drożdżaki z rodzaju Candida (zwłaszcza Candida albicans), które należą do typowych patogenów oportunistycznych – do ich inwazji dochodzi tylko w określonych warunkach. Kandydozą zagrożone są osoby cierpiące na niedobory witamin (także te związane z alkoholizmem), zaburzenia hormonalne, otyłość, cukrzycę oraz niedobory odporności. Do kandydozy predysponuje także ciąża.

Jakie objawy towarzyszą chorobie?

Objawy kandydozy zależą od lokalizacji.

Drożdżyca skóry może objawiać się podrażnieniem, zaczerwieniem i łuszczeniem  się naskórka.

Gdy grzyby zaatakują paznokcie, na opuszkach palców pojawia się obrzęk, skóra wokół paznokci staje się cienka, a płytka paznokciowa traci połysk i ulega rozwarstwieniu.

Przebieg kandydozy błon śluzowych jest różny w zależności od umiejscowienia. W przypadku kandydozy przewodu pokarmowego pojawiają się nieswoiste bóle brzucha i biegunki, zajady w kącikach ust lub zapalenie języka. Kandydoza pochwy objawia się podrażnieniem okolic sromu, świądem, pieczeniem oraz upławami.

Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować chorobę?

Rozpoznanie stawiane jest na podstawie badania klinicznego lub wykonanego posiewu.

Jakie są metody leczenia?

W zależności od rodzaju infekcji chorobę należy leczyć miejscowo lub systemowo, czasem na oddziale szpitalnym.

Do jakiego specjalisty należy się zgłosić?

W zależności od lokalizacji zakażenia, należy zgłosić się do lekarza o odpowiedniej specjalizacji. Leczeniem kandydozy zajmować się może lekarz dermatolog, ginekolog lub lekarz podstawowej opieki zdrowotnej.

Na czym polega profilaktyka tej choroby?

Aby uchronić się przed zakażeniem grzybami Candida, należy przede wszystkim przestrzegać zasad higieny. U osób, u których zakażenie występuje przewlekle, odradza się korzystania z basenów oraz sauny, a także używania wspólnych ręczników. W przypadku nawracającej kandydozy układu pokarmowego, zaleca się ograniczenie na czas leczenia spożywania określonych produktów spożywczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na: cukier i słodziki, alkohol, wyroby cukiernicze, mąkę i produkty zbożowe, drożdże, konserwy oraz sery pleśniowe i żółte.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)