Hipercholesterolemia

hypercholesterolemia

Hipercholesterolemia to zaburzenie gospodarki lipidowej w organizmie. Stężenie cholesterolu w surowicy krwi przekracza wartość uznaną za prawidłową (115 mg/dl). Przyczyną choroby może być mutacja w genach, defekt białka a także zaburzenie aktywności receptora LDL. Hipercholesterolemia może współistnieć z chorobami nerek, cukrzycą, chorobami tarczycy i wątroby. Czynniki ryzyka rozwoju hipercholesterolemii to otyłość, palenie papierosów, niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej oraz predyspozycje genetyczne.  

Podział hipercholesterolemii:

Pierwotna (uwarunkowana genetycznie):

Hipercholesterolemia wielogenowa,

Hipercholesterolemia rodzinna,

Rodzinny defekt apolipoproteinowy B100.

Wtórna (związana z różnymi schorzeniami np. przewlekłą niewydolnością nerek).

Objawy - Hipercholesterolemia

  • żółtaki płaskie powiek,
  • rąbek starczy rogówki,

Objawy miażdżycy:

  • zawroty głowy,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • trudności w oddychaniu,
  • ból nóg,
  • zaburzenia widzenia.

 

Leczenie - Hipercholesterolemia

Rozpoznanie obejmuje badanie laboratoryjne-oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji w surowicy krwi. Leczenie obejmuje przede wszystkim zmianę diety na ubogą w tłuszcze zwierzęce, nasycone kwasy tłuszczowe. Ogromne znaczenie w leczeniu hipercholesterolemii ma również aktywność fizyczna. Jeśli takie postępowanie nie daje efektu rozpoczyna się leczenie farmakologiczne. Wybór leku zależy od ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W leczeniu hipercholesterolemii stosuje się statyny, żywice jonowymienne lub ezetymib. U niektórych osób (najczęściej w hipercholesterolemii rodzinnej) wykonuje się pozaustrojowe usuwanie LDL. Koszt tej terapii jest wysoki. U osób z nadciśnieniem, cukrzycą należy podjąć leczenie tych schorzeń. Leczenie hipercholesterolemii jest konieczne by nie dopuścić do rozwoju miażdżycy (przewlekły stan zapalny naczyń tętniczych).

Profilaktyka - Hipercholesterolemia

  • Ograniczone spożywanie tłuszczów zwierzęcych.
  • Ograniczone spożywanie nasyconych  kwasów tłuszczowych (tłusty nabiał i czerwone mięso).
  • Wprowadzenie do diety błonnika (otręby owsiane, płatki owsiane, warzywa i owoce-jabłka).
  • Unikanie śmieciowego jedzenia.
  • Spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej słonecznikowy, kukurydziany, olej lniany).
  • Picie zielonej herbaty.

Dodatkowe informacje - Hipercholesterolemia

Gastroenterolodzy polecają jeść grejpfruty przy hipercholesterolemii.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)