POLECAMY

Czerwonka bakteryjna

Dysenteria bacterialis

Czerwonka to bakteryjna choroba zakaźna. Chorobę wywołują pałeczki z grupy Shigella. Wyróżnia się jej dwa główne gatunki: S. sonnei i S. flexneri. Do zakażenia może dojść drogą pokarmową lub przez bezpośredni kontakt z osobą chorą czy nosicielem. Źródło zakażenia to chora osoba, gdyż w jej kale są pałeczki czerwonki. Bakterie powodują uszkodzenie błony śluzowej jelita (zwykle) grubego.

Objawy - Czerwonka bakteryjna

  • gorączka,
  • bóle brzucha,
  • bolesne parcie na stolec,
  • biegunka (wodniste stolce, potem śluzowate),
  • krew w stolcu,

Odwodnienie:

  • osłabienie,
  • suchość w ustach,
  • skóra nie jest elastyczna,
  • suche usta,
  • suchość oczu,
  • ciemny kolor moczu,
  • zawroty głowy,
  • obniżenie ciśnienia krwi.

Leczenie - Czerwonka bakteryjna

Rozpoznanie ustala się na podstawie badania przedmiotowego i podmiotowego. Potwierdzenie choroby uzyskuje się po wykonaniu bakteriologicznego badania kału. W kale obecne są pałeczki z grupy Shigella. Leczenie przede wszystkim na celu wyrównanie zaburzeń wodno-elektrolitowych. Kolejny cel to utrzymanie elektrolitów na pożądanym poziomie. Podczas choroby nie powinno się stosować leków, które hamują perystaltykę jelit. U chorego prowadzi się również antybiotykoterapię. Stosuje się ampicylinę lub sulfaguanidynę. Gdy bakteria jest oporna na te antybiotyki można zastosować fluorochinolony (chemioterapeutyki o działaniu bakteriobójczym). Po leczeniu warto wykonać posiew kału- jeśli w trzech próbkach kału (pobierany w odstępach trzydniowych) nie są obecne bakterie wywołujące  czerwonkę, oznacza to wyzdrowienie. 

Profilaktyka - Czerwonka bakteryjna

Wydłużony czas karmienia piersią (zmniejsza ryzyko choroby lub sprawia, że objawy choroby są lżejsze).

Przestrzeganie zasad higieny osobistej (częste mycie rąk- zwłaszcza po zaspokojeniu potrzeb fizjologicznych oraz przed jedzeniem).

Odpowiedni nadzór sanitarny nad kanalizacją i źródłami wody pitnej.

Spożywanie posiłków i picie płynów tylko wiadomego pochodzenia (zwłaszcza w krajach tropikalnych).

 

Dodatkowe informacje - Czerwonka bakteryjna

Największe ryzyko zachorowania na czerwonkę jest w krajach tropikalnych. Zazwyczaj przyczyną czerwonki rozwijającej się w Azji i w Afryce jest pałeczka S. flexnerii a w Europie S. sonnei.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)