POLECAMY

Celiakia (Choroba trzewna)

Celiakia, morbus visceralis

Jest to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym.

W chorobie tej organizm nie toleruje glutenu tzn. białka, które występuje w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia  różnorodnych objawów klinicznych. Powstaje niedobór witamin i zaburzone są procesy przemiany materii.

Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również podczas dorastania, ciąży u kobiet, dużego stresu itd. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50-letnich, choć zdarzają się przypadki choroby u osób 80-letnich. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.

Objawy - Celiakia

  • wzdęty brzuch,
  • wiotkie mięsnie,
  • bladość,
  • wymioty,
  • stolce tłuszczowe,
  • stolce wodniste,
  • utrata masy ciała,
  • chudnięcie,
  • osowiałość,
  • płaczliwość
  • zaburzenia rozwoju.

Nasilenie objawów celiakii bywa różne, od łagodnego osłabienia, przez bóle kostne, zapalenie jamy ustnej do przewlekłej biegunki i poważnej utraty masy ciała. Zaostrzenie objawów i ujawnienie się celiakii może także mieć związek z ciążą, infekcją lub zabiegiem chirurgicznym.

Profilaktyka - Celiakia

Leczenie polega na dożywotnim stosowaniu diety bezglutenowej. Jeśli pokarm jest wolny od glutenu czynność kosmków jelita jest normalna. Należy uzupełnić wszelkie niedobory witamin, makroelementów i mikroelementów. Po żadnym pozorem nie można zrezygnować z diety. Nawet niewielka ilość glutenu może spowodować nawrót dolegliwości.

Dodatkowe informacje - Celiakia

Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań jako przynajmniej 1:100 osób. Niestety, w Polsce wykrywa się jedynie niewielki odsetek wszystkich przypadków.  Szacuje się, że jest to około 5%. Zatem choruje około 380 000 osób, z czego ogromna większość, bo aż około 360 000 osób nie jest świadomych choroby.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

  • mąka kukurydziana
  • mąka ryżowa
  • mąka ziemniaczana
  • kasza gryczana
  • mąka gryczana (zmielona kasza)
  • kasza jaglana
  • mąka jaglana (zmielona kasza)
  • mąka grochowa (zmielony groch)
  • mąka fasolowa (zmielona fasola)
  • pieczywo bezglutenowe
  • makarony bezglutenowe
  • słodycze bezglutenowe

Chorzy na celiakię mogą już przyjmować komunię świętą w postaci hostii niskoglutenowych.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)