POLECAMY

Bakteryjne zatrucia pokarmowe

Jaka jest istota choroby? Pod pojęciem bakteryjnego zatrucia pokarmowego rozumiemy spożycie bakterii zdolnych do przeżycia w układzie pokarmowym i wytwarzania w nim toksyn albo spożycie pokamrów zawierających toksyny uprzednio wytworzone przez bytujące na nim bakterie. Bakterie wytwarzające toksyny to na przykład gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego czy Clostridium perfringens.
Jakie występują objawy? Przebieg każdej z tych chorób jest odmienny, spożycie toksyn gronkowca daje objawy zatrucia pokarmowego, spożycie jadu kiełbasianego, który jest silną neurotoksyną powoduje chorobę zwaną botulizmem. Clostridium perfringens oprócz zatruć pokarmowych zdolna jest wywoływać także marwicze zapalenie jelita cienkiego. Bakteryjne zatrucia pokarmowe mogą przybierać zatem formę od stosunkowo niegroźnych po zagrażające życiu chorego

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
ja przy problemach z układem pokarmowym stosuje lekką dietę, duzo piję piję też lactoral rozpuszczony w szklance letniej wody, to bakterie kwasu mlekowego które skutecznie regulują pracę całego układu pokarmowego