Żywność organiczna niczym się nie różni od normalnej

Najnowsze wyniki badań nad produktami ekologicznymi wyraźnie wskazują, że wysoka cena nie idzie w parze z równie wysoka jakością. Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda przeanalizowali wyniki badań przeprowadzone nad ekologiczną żywnością. O tym, co wykazały badania, czytamy w serwisie rp.pl w artykule „Organiczna wcale nie jest zdrowsza”.
Żywność organiczna niczym się nie różni od normalnej fot. Fotolia

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda przeanalizowali wyniki 17 zbiorczych badań porównujących zdrowie ludzi jedzących organiczne produkty i normalne. Sprawdzili również 223 badania dotyczące składu żywności organicznej pod względem składników odżywczych oraz występowania bakterii i pestycydów.

Wyniki badań wykazały, że organiczne jedzenie niczym nie różni się od normalnego. Naukowcy przebadali m.in. ekologiczne owoce, warzywa, jajka, mięso, produkty zbożowe i mleczne. Odkryli, że ich skład chemiczny niczym nie różnił się od ich normalnych odpowiedników. Produkty organiczne zawierały jedynie więcej związków azotowych, co świadczy o obecności naturalnych nawozów.

Różnice pomiędzy typami tych samych produktów były dosyć duże, ale wynikają one z miejsca produkcji, np. innej gleby w przypadku warzyw i owoców czy innej paszy dla zwierząt w przypadku mięsa. Departament Zdrowia zapowiada prowadzenie badań, aby udowodnić korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania produktów organicznych w porównaniu do konwencjonalnych.

Wyniki przedstawione przez naukowców wywołały dyskusje wśród producentów ekologicznej żywności.

Źródło: rp.pl/jm

Zobacz też: Jabłka obniżają poziom cholesterolu

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)