Zielone warzywa w profilaktyce cukrzycy

Zielone warzywa w profilaktyce cukrzycy
Jedzenie warzyw z zielonymi liśćmi (np. szpinaku) zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – ogłosili brytyjscy badacze na łamach „British Medical Journal”.
/ 02.09.2010 00:01
Zielone warzywa w profilaktyce cukrzycy

Naukowcy porównali wyniki sześciu badań analizujących zależność pomiędzy spożywaniem różnego rodzaju warzyw i owoców a cukrzycą. Okazało się, że zjedzenie półtorej porcji zielonolistnych warzyw dziennie redukuje zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 14%. W badaniach tych brało udział w sumie 220 tys. ochotników.

Od dawna wiemy, że spożywanie 5 porcji świeżych warzyw i owoców pomaga uchronić się przed wieloma chorobami – pozwala m.in. zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory. Naukowcy w opublikowanym artykule idą jednak o krok dalej. Obliczyli, że na świecie niewystarczająca konsumpcja jarzyn i owoców w 2000 roku mogła być odpowiedzialna za 2,6 mln zgonów.

Dlaczego owoce i warzywa mają tak dobroczynne działanie na nasz organizm? Według naukowców dzieje się tak za sprawą zawartych w nich antyoksydantów. Mają one działanie ochronne przed chorobami, takimi jak: cukrzyca, nowotwory. Natomiast w przypadku szpinaku – jego działania przeciwcukrzycowego naukowcy upatrują w wysokiej zawartości magnezu.

Badacze podkreślają, że odkryta zależność wymaga dalszych badań. My tymczasem, oczekując nowych doniesień w tej kwestii, profilaktycznie nie żałujmy sobie surówki na obiad.

(Źródło: British Medical Journal/kp/mk)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!