Żurawina dla każdej kobiety!

Ten owoc zasługuje bez wątpienia na miano największego przyjaciela zdrowia kobiety…

Żurawina to owoc stanowczo niedoceniany i jedzony zbyt rzadko. Nie tylko wspaniały kwaskowaty smak powinien urozmaicać nam śniadania, desery i przekąski, ale przede wszystkim ważne są zdrowotne właściwości tych małych czerwonych jagódek, o których istnieniu wiedzieli już dawni Indianie wykorzystujący żurawinę do leczenia wielu przypadłości.

Żurawina a pęcherz

Zdrowotne właściwości żurawiny

depositphotos.com

Najbardziej popularnym zastosowaniem żurawiny są problemy z układem moczowym, szczególnie często dotykające kobiety ze względu na krótką cewkę moczową. Czy to za sprawą przeziębienia, czy wskutek przyjmowania antykoncepcji a nawet stosunków płciowych, podczas ciąży albo menopauzy, przykre uczucie pieczenia, parcia na pęcherz a nawet krwawienia i gorączki i bólu zdarza się chociaż raz zwykle każdej z nas. I choć dolegliwość zaleczamy odpowiednim lekiem przepisanym przez lekarza, jako profilaktykę, zwłaszcza przy nawracających zapaleniach dróg moczowych i pęcherza zaleca się regularne przyjmowanie żurawiny w następujących formach:

  • Soku z żurawiny 100% - do dostania w aptekach
  • Suszonych żurawin
  • Preparatów ze sproszkowanej żurawiny

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz naturalnych związków antybakteryjnych, które zwalczają pałeczkę E.coli (bakterie kałowe), żurawina pomaga wypłukać zarazki i zapobiega oraz leczy infekcje.

Inne zalety żurawiny
Ale na tym nie koniec – żurawina dla kobiet jest szczególnie ważna również z innych względów:

  • Wysoka zawartość antyutleniaczy to najlepsza broń w walce z upływającym czasem i zmarszczkami.
  • Flawonoid zwany kwertycyną, obecny obficie w żurawinach, pomaga zahamować rozwój raka piersi i jelita.
  • Badania wskazują, że regularne picie soku z żurawin wspaniale chroni serce.
  • Żurawina zmniejsza powstawanie próchnicy zębów i obniża liczbę bakterii powodujących kamień.
  • Owoce i ich przetwory pomagają również przy chorobie wrzodowej.
  • Żurawina jest korzystna także dla wzroku – poprawia stan przy zaćmie i degeneracji siatkówki…
  • Zawartość kwasu chinowego przeciwdziałają tworzeniu się kamieni nerkowych.

UWAGA: spożywanie żurawin w obecności dużych ilości cukru całkowicie niweczy ich pozytywne działanie!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 lata temu
Dlatego nie warto jeść suszonej żurawiny to czysty cukier który niszczy dobroczynne właściwości. Mi pomogła przy zapaleniu pęcherza, a raczej żurascin uro. Ekstrakt żurawiny w połączeniu z pokrzywą potrafi wiele zdziałać i skutecznie pomóc.
/4 lata temu
jedna z lepszych opcji na rynku, rowniez stosuje i nie mysle o zmianie
/6 lat temu
Bardzo dziękuję za przydatne informacje i konkretne ich przedstawenie. Szczególnie uwaga na końcu artykułu jest dla mnie ważna. Zauważyć daje się pewien paradoks w działaniu żurawiny, ponieważ występuje informacja w innych artykułach na stronach internetowych, że żurawina ma silnie zakwaszające działanie na organizm, które powoduje wiele chorób. Czy można to zagadnienie wyjaśnić?