Choroby układu moczowego/ fot. Fotolia

Zaparcia – przyczyny i leczenie

Zaparcia są jedną z najczęściej występujących dolegliwości gastroenterologicznych. Według definicji jest to utrudnione lub zbyt rzadkie oddawanie stolca. Jak uniknąć zaparć i jak je leczyć? Co jeść, gdy cierpimy na zaparcia?
/ 07.08.2012 10:36
Choroby układu moczowego/ fot. Fotolia

Czy to zaparcia?

W zaparciach kał jest twardy i suchy i oddawany z wysiłkiem.

Jest to stan, w którym dochodzi do mniej niż 3 wypróżnień na tydzień.

Na tę dolegliwość cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna.

Przyczyny zaparć to:

  • siedzący tryb życia,
  • mała ilość przyjmowanych płynów,
  • pokarmy z małą zawartością błonnika,
  • zaawansowana ciąża,
  • zwężenie jelita przez naciek nowotworowy lub zapalny,
  • ucisk z zewnątrz,
  • przyczyny toksyczne: zatrucie ołowiem, arsenem, a także leki: atropina, żelazo,
  • lekceważenie uczucia parcia na stolec,
  • pacjent długotrwale unieruchomiony,
  • depresja,
  • rak jelita grubego,
  • niedoczynność gruczołu tarczowego,
  • osłabienie,
  • mała aktywność ruchowa,
  • trudności w korzystaniu z toalety,
  • cukrzyca,
  • obniżone stężenie potasu,
  • zwiększone stężenie wapnia,
  • mocznica,
  • przyczyny neurologiczne np.: stwardnienie rozsiane, neuropatie.

Cechą charakterystyczną zaparć są:

  • stolec o twardej konsystencji,
  • nadmierne parcie,
  • powiększony obwód brzucha,
  • ból lub krwawienie podczas wypróżnienia,
  • po wypróżnieniu pozostaje uczucie pełności,
  • mała częstość wypróżnień.

Zobacz też: Jak zapobiec zaparciom i wzdęciom?

Co należy jeść, gdy mamy zaparcia?

Należy spożywać pokarmy bogate w błonnik. Jego zadaniem jest usuwanie resztek pokarmowych i zwiększanie objętość stolca, dzięki czemu ułatwia jego przechodzenie przez jelita, a poprzez pochłanianie wody powoduje zmiękczenie kału i ułatwia jego wydalanie. Należy także pić 2 litry płynów dziennie (najlepiej wody i herbatek ziołowych).

Aby uniknąć zaparć, warto unikać jedzenia na stojąco i w pośpiechu. Niedokładnie pogryziony i przeżuty pokarm zalega w jelitach i nadmiernie fermentuje, co bardzo utrudnia jego transport jak i również jego wypróżnienie.

Pokarmy, które są wskazane w zaparciach:

  • ciemne pieczywo,
  • pieczywo z otrębami,
  • surowe warzywa i owoce,
  • suszone owoce,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, owsiana),
  • mięso z dużą ilością tkanki łącznej,
  • śledź,
  • wędliny,
  • produkty z kwaśnego mleka (zsiadłe mleko, kefir, jogurty),
  • picie więcej płynów (tylko napoje bezalkoholowe).

Pokarmy, które należy ograniczyć to:

  • mocna, czarna herbata,
  • kakao,
  • czerwone wino,
  • białe pieczywo,
  • przetarte kasze (manna, ryż),
  • słodycze.

Zobacz też: Dieta bogatoresztkowa na zaparcia

Najlepiej opróżniać się rano

Rano, kiedy jelito grube jest najaktywniejsze, organizm bardzo często domaga się opróżnienia po nocnym trawieniu wcześniej zjedzonych potraw. Lecz gdy uczucie parcia jest ignorowane, odruch ten zanika. W ten sposób powstają zaparcia nawykowe, które mogą przejść w przewlekłe.

Dlatego też warto wstać nieco wcześniej z łóżka i dłużej posiedzieć w łazience. Można również przy porannym braku stolca wypić na noc herbatkę z senesem. Ułatwi to regularne wypróżnianie. Należy ją odstawić, gdy organizm przyzwyczai się do stałej pory wypróżniania.

Profilaktyka i leczenie:

  • aktywność fizyczna dostosowana do wieku i stanu zdrowia;
  • odpowiednia dieta – bogata w błonnik i dużą ilość płynów;
  • posiłki powinny być spożywane regularnie i w spokoju;
  • można stosować substancje zwiększające ilość wody w stolcu, np. laktulozę;
  • uregulowanie czasu wypróżnień;
  • dostosowanie warunków zewnętrznych w dokonaniu wypróżnienia.

Zobacz też: Raz zaparcie, raz biegunka - czyli objawy zespołu jelita drażliwego

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/23.09.2015 14:48
Mimo odpowiedniej diety jednak nas dopadły, dicopeg junior stosowałam u Oli przez miesiąc, ale prawie od początku widać było ogromną poprawę.
/19.08.2015 20:35
Zaparcia to coraz częściej spotykany problem wynikający głównie z niewłaściwego żywienia, można go rozwiązać tylko dzięki zmianie diety, można też wspierać się stosując dicopeg.
/13.05.2015 18:27
Zaparcia i brak perystaltyki jelit to choroba naszego wieku i przyczyna wielu innych chorób z nowotworami włącznie. Najczęściej w takiej sytuacji radzi się aby pić więcej wody. Ale nic to nie daje jeśli nie wprowadzi się 5 innych zasad. Oprócz tego większość ludzi zamiast np. 6-8 szklanek wody pije 4 kawy i tylko 2 szklanki wody (albo na kawach poprzestając i dokładając popijanie posiłków sokami owocowymi – niestety). Oto więc 6 podstawowych zasad. 1. Picie 2 litrów wody. Mogą być te 2 kawy ale powinna być 1 szklanka wody po przebudzeniu (najlepiej z sokiem z cytryny – zwiększa zasadowość) i później pół szklanki przed snem. Najlepiej nie popijać wodą posiłków a nie daj Boże sokiem owocowym bo wtedy następuje szybka fermentacja całego posiłku. 2.Błonnik. Rozpuszczalny (surowe warzywa , owoce – szczególnie suszone śliwki, orzechy, warzywa strączkowe, len, nasiona babki płesznik) i nierozpuszczalny (ziarna i zboża). W zdrowej diecie powinno się znaleźć 18-20 g błonnika dziennie (3 łyżki otręb pszennych mają ok. 10 g). 3.Ruch i ćwiczenia fizyczne, głównie w obrębie jelit – czyli przysiady, brzuszki, bieganie i skakanie. Także rytmiczny marsz. 4. Probiotyki. Przywracają właściwą florę bakteryjną jelit. Jogurt naturalny (czyli nie owocowy!), kefir i probiotyki w tabletkach. Dodatkowo dzięki temu można pozbyć się wielu innych dolegliwości np. związanych z candida albicans (czyli drożdżaka). 5. Zioła i przyprawy pobudzające pracę wątroby i woreczka żółciowego do wydzielania żółci. Czyli Rapaholin, Verdin, kurkuma, mniszek, mięta, ostropest, lecytyna. Zioła te maja także wiele innych właściwości np. ostropest (sylimarol) pomaga przy walce z rakiem skóry. 6. Witaminy i minerały. Głównie witamina C i magnez, który ma właściwości rozwalniające. Oczywiście te 2 elementy mają tak wiele innych dobroczynnych właściwości, że można je brać także po usunięciu zaparć. I na zakończenie przypominam, że najlepiej jest stosować wszystkie te 6 zasad bo brak tylko jednej może powodować, ze zaparcia nie będą chciały zniknąć. Dodam jeszcze, że przyczyną zaparć mogą być także inne i to ciężkie choroby, dlatego należy pomyśleć o sobie jako o całości. Może to być cukrzyca, depresja, zespół wrażliwego jelita, rak okrężnicy, niedoczynność tarczycy. Także stosowanie niektórych leków np.nadużywanie środków rozwalniających lub zmniejszających kwasowość (tzw. zobojętniających), obniżających ciśnienie, przeciwdepresyjnych.
POKAŻ KOMENTARZE (6)