Stworzono hamburgera z komórek macierzystych

Kotlet stworzony z kilku milionów komórek mięśniowych krowy, z których wyhodowano mięso, był degustowany w Londynie przez dwóch ochotników. Stwierdzili oni, że hamburger z komórek macierzystych ma dość intensywny smak, a jego konsystencja jest podobna do naturalnej pomimo wyraźnego braku tłuszczu.
/ 20.09.2016 15:07

Przepis na hamburgera wydaje się być prosty,  jednak realizacja tejże receptury była długa i skomplikowana. Kilka milionów komórek mięśniowych krowy (jest to niewielka ilość) hodowano w laboratorium, aby utworzyły 20 tysięcy bardzo cienkich włókien mięsa. Następnie włókna te rosły przez kolejne 6 tygodni. Później dodano bułkę tartą, sól, sok z buraków, karmel i szafran i w rezultacie otrzymano stek o wadze 142 gramów, który kosztuje bagatela 250 tysięcy euro!

– Nasz hamburger jest wyprodukowany z komórek mięśniowych pobranych bezpośrednio od krowy – wyjaśnił Mark Post, holenderski badacz z Maastricht University. – Niczego nie modyfikowaliśmy! Aby eksperyment mógł zakończyć się sukcesem, otrzymana tkanka musiała mieć taki sam wygląd, taką samą konsystencję i, miejmy nadzieję, również taki sam smak jak prawdziwe mięso.

Ten wyjątkowy burger był degustowany niedawno w Londynie przez dwójkę ekspertów ochotników:  Austriaczkę Hanni Ruetzler "badaczkę trendów kulinarnych" i Amerykanina Josha Schonwald’a.

Degustatorzy stwierdzili, że „smak jest dosyć intensywny, konsystencja podobna do naturalnej pomimo wyraźnego braku tłuszczu”.

Mimo licznych wątpliwości co do sposobu wytworzenia hamburgera, profesor Post, którego badania finansuje Sergey Brin (współzałożyciel Google), stwierdził, że metoda ta jest zarówno etyczna, jak i ekologiczna.

Wciąż jednak istnieje zasadnicza przeszkoda: hamburgery w takiej cenie raczej nie będą się dobrze sprzedawać…

Źródło: http://www.sciencenews.pl/mn

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)