Oliwa z oliwek w walce z nadciśnieniem

Oliwa z oliwek w walce z nadciśnieniem

Niehigieniczny i niezdrowy styl życia, w którym jedzenie jest spożywane w pośpiechu, jest głównym wrogiem w walce z nadciśnieniem. Najchętniej sięgamy po gotowe i wysokoprzetworzone produkty pozbawione są witamin i przeciwutleniaczy. Pora sięgnąć po naturalną esencję zdrowia – oliwę z oliwek.
/ 30.01.2012 17:07
Oliwa z oliwek w walce z nadciśnieniem

Podstawowe błędy dietetyczne prowadzące do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a przede wszystkim nadciśnienia tętniczego, to wysokie spożycie soli, sztucznych przypraw i konserwantów, mała ilość świeżych warzyw i owoców

Inne pozadietetyczne czynniki ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego to stresujący tryb życia, palenie tytoniu, otyłość, wiek oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Należy także uważać na przyjmowane leki, które również mogą podnosić ciśnienie (sterydy, doustna antykoncepcja).

Przerażające statystyki

Na nadciśnienie w Polsce choruje ok. 31% kobiet i 37% mężczyzn, co daje razem 8 mln chorych. W kolejce czeka kolejne 12 mln osób zagrożonych nadciśnieniem. 60% Polaków narażone jest natomiast na czynniki ryzyka. Co gorsza ogólnoświatowe prognozy podają, że za 25 lat odsetek chorych osób wzrośnie do 50%.

Zobacz też: Nadciśnienie tętnicze – rosnące zagrożenie

Wpływ diety na wartości ciśnienia tętniczego

Przeprowadzono badanie „Polymeal”, które miało na celu ocenę redukcji ryzyka nadciśnienia tętniczego w związku ze zmianą diety. Okazało się, że odpowiednie zmodyfikowanie diety mogło zmniejszyć ciśnienie o 75%. Za ten spektakularny efekt odpowiedzialne były: wino (150 ml/dz. – redukcja ryzyka o 32%), ryby (114g 4 x w tygodniu - 14%), gorzka czekolada (100g/dz. - 21%), owoce i warzywa (400g/dz. - 21%), czosnek (2.7g/dz. - 25%), migdały (68g/dz. - 12%) oraz oliwa z oliwek.

Wiele badań pokazuje pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego krążenia krwi i ciśnienia naczyniowego, a także na regulację poziomu cukru we krwi, poprzez stosowanie diety śródziemnomorskiej opartej na oliwie z oliwek.

Sekret oliwy z oliwek

Drzewka oliwne to prawdziwie niezniszczalne tytany w świecie roślin. Choć nie osiągają dużych rozmiarów, potrafią przeżyć nawet 1000 lat. Swoją wytrzymałość zawdzięczają oleuropeinie, która jest najsilniejszym składnikiem aktywnym w liściu oliwnym. Obecnie można uzyskać wyciąg z liści europejskiego drzewa oliwnego Olea europaea, który bogaty jest w substancję aktywną – oleuropeinę. Suplementy diety z oleuropeniną mogą zawierać nawet jej ilość odpowiadającą nawet 5 litrom oliwy z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia).

Zobacz też: Dieta śródziemnomorska a zawał serca

Oleuropeina jako suplement diety

Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ oleuropeiny na nasz organizm. Do głównych zalet tego zawiązku należą:

  • pomoc w walce z nadciśnieniem tętniczym i utrzymywanie prawidłowego ciśnienia,
  • pomoc w pracy serca,
  • wpływ na utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu,
  • pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziom cukru we krwi,
  • ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników na komórki naszego organizmu.

Kto powinien spożywać większe ilości oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek jest polecana osobom z tendencją do podwyższonego poziomu ciśnienia krwi, z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz chcących zadbać o stan swojego serca. Oliwa posiada silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga chronić komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Źródło: Materiały prasowe agencji Open Media dotyczące produktu Opti Tensin.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/02.01.2016 22:19
dlaczego bez mojej zgody włączają sie filmiki - to powinno być surowo karane
/30.05.2012 16:20
Mnie w sumie polecano trzymać się ścisłej diety i tak robię. W Zgierzu w centrum kardiologii prowadzi mnie lekarz kardiolog który przekonał mnie żę w walce z cholestrolem i problemami serca nie ma żartów i trzeba się ściśle trzymać diety. Jeśli ktoś jest z okolic łodzi mogę polecić.
/31.03.2012 15:46
Polecam oliwę z oliwek wszystkim z podwyższonym cholesterolem. Naprawdę odkąd używam w kuchni oliwy poziom mojego "złego" cholesterolu zdecydowanie spadł. Jeżeli chodzi o względy smakowe zdecydowanie polecam oliwę hiszpańską, I love aceite. Wypróbowałam wiele różnych i ta odznacza się zdecydowanie najlepszym smakiem :)