POLECAMY

Odżywianie przyszłych mam może powodować stres u dzieci

Amerykańscy naukowcy z Cornell University dowiedli, że to, co jedzą ciężarne kobiety, ma wpływ na stres i odporność dziecka. O tym, co ma wpływ na taką zależność, czytamy w serwisie rp.pl w artykule „Dieta ciężarnej kobiety wpływa na poziom stresu jej dziecka”.
Odżywianie przyszłych mam może powodować stres u dzieci fot. fot.Fotolia

Naukowcy z amerykańskiego Cornell University dowiedli, że poziom stresu dziecka i jego odporność w łonie matki zależy od choliny. Dawniej była ona uważana za jedną z witamin z grupy B (B4). Niewielkie ilości choliny są wytwarzane przez organizm człowieka, natomiast zapotrzebowanie na nią jest o wiele większe.

Badania wykazały, że cholina zawarta w posiłkach kobiety ciężarnej zwiększa odporność dziecka na stres. Cholina obniża poziom hormonu stresu – kortyzolu.

Badacze z Cornell University wzięli pod lupę grupę kobiet w ciąży i obserwowali je przez 12 tygodni. Połowie z nich podano zalecaną przez lekarzy dawkę choliny – 480 mg, natomiast pozostałym podano 930 mg. U obu grup sprawdzano regularnie poziom kortyzolu. Okazało się, że dzieci kobiet spożywających większą ilość choliny są mniej podatne na stres.

Kobiety w ciąży powinny dostarczać swojemu organizmowi jak najwięcej choliny, która jest zawarta w: drożdżach, żółtkach jaj, pomidorach, szpinaku, kapuście, fasoli i rybach.

Źródło: rp.pl/jm

Zobacz też: Zaprojektuj własne dziecko

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)