Odkryj zalety orkiszu...

Orkisz to wartościowe zboże o łagodnym, przyjemnym smaku. Niezwykle delikatny i lekkostrawny powinien stanowić podstawę każdego posiłku. Spożywa się go w postaci chleba, kaszy, makaronu, płatków, otrąb, kaszy.

Orkisz to wartościowe zboże o łagodnym, przyjemnym smaku. Niezwykle delikatny i lekkostrawny powinien stanowić podstawę każdego posiłku. Spożywa się go w postaci chleba, kaszy, makaronu, płatków, otrąb, kaszy.

Obfituje w duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. Posiada wiele właściwości zdrowotnych: dostarcza sił witalnych, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie, dobrze wpływa na serce, przydaje się w leczeniu anemii. Zboże w naturalny sposób polepsza również nasze samopoczucie.
Jego walory zdrowotne doceniła niemiecka mistyczka i uzdrowicielka św. Hildegarda z Bingen, żyjąca w XІІ wieku. Uważała, że orkisz jest wspaniałym środkiem leczniczym dodającym sił i budującym mięśnie. Przypisywała mu też działanie rozgrzewające i krwiotwórcze.

Odkryj zalety orkiszu...

Ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie produkty orkiszowe powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Spożywając pełnowartościowy chleb orkiszowy chronimy organizm przed chorobami wątroby i nerek i dolegliwościami ze strony układu krążenia. Pieczywo wpływa na lepsze trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i spowalnia procesy starzenia. Warto odstawić szkodliwą dla zdrowia czarną kawę i zastąpić ją kawą z orkiszu, która wykazuje działanie lekko przeczyszczające i przeciwalergiczne. Kleiki orkiszowe są wskazane dla osób cierpiących na biegunkę i po świeżo przebytych operacjach. Znakomicie się też sprawdzą u chorych na cukrzycę. Z kolei ziarna orkiszu zapobiegają kamicy żółciowej.

Produkty na bazie tego zboża otrzymamy w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Gorąco zachęcam do skosztowania orkiszu w każdej postaci.

Zobacz, jak zrobić płatki orkiszowe z jabłkiem

Agata Dudkiewicz

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/8 lat temu
pyszne są naleśniki z tej mąki
/8 lat temu
dziekuje za wskazana porade
/9 lat temu
a w smaku..najlepszy jaki dotychczas jadlam
POKAŻ KOMENTARZE (2)