POLECAMY

Maślany aromat przyczyną Alzheimera

Naukowcy z Uniwersytetu Minnesoty udowodnili, że substancja nadająca produktom maślany smak i aromat wpływa na pojawianie się chorób neurologicznych. O tym, jaka to substancja i do czego jest dodawana czytamy w serwisie rp.pl w artykule „Maślany zapach Alzheimera”.
Maślany aromat przyczyną Alzheimera

Diacetylen to substancja organiczna, będąca dodatkiem do produktów spożywczych. Używa się jej by nadać im maślany smak i aromat. Znajduje się on m.in. w prażonej kukurydzy, maśle, margarynie i innych produktach mlecznych. Naukowcy z Uniwersytetu Minnesoty ostrzegają, że ten składnik odżywczy zaburza działanie systemu nerwowego. Bardzo łatwo przenika do komórek mózgu i może prowadzić do choroby Alzheimera.
Badania na szkodliwość diacetylenu przeprowadzono dwa razy. Badacze dowiedli także, że składnik ten szkodliwie wpływa na płuca pracowników wytwórni margaryny.

Źródło: rp.pl/jm

Zobacz też: GPS Life - pomoc dla chorych na Alzheimera

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Ktoś narobił bałaganu. Nie diacetylen lecz diacetyl (inaczej: dwuacetyl). Diacetylen i diacetyl to całkiem inne substancje. Błąd jest powielany w wielu artykułach. Gdzieniegdzie jest dobrze, np. http://www.biomedical.pl/aktualnosci/diacetyl-zawarty-w-popcornie-moze-sprzyjac-chorobie-alzheimera-7627.html