Kwasy tłuszczowe

Tłuszcze to składniki pokarmowe, stanowiące najlepsze źródło energii. Ich niedobór może okazać się dla nas mało korzystny. Jedne z nich należy ograniczać z uwagi na zawartość złego cholesterolu i trójglicerydów. Nie można z nich jednak całkowicie rezygnować. Drugie zaś to tłuszcze roślinne i rybne, których podaż warto zwiększyć, ale nie przesadnie.
/ 23.06.2007 16:05
Tłuszcze to składniki pokarmowe, stanowiące najlepsze źródło energii. Ich niedobór może okazać się dla nas mało korzystny. Jedne z nich należy ograniczać z uwagi na zawartość złego cholesterolu i trójglicerydów. Nie można z nich jednak całkowicie rezygnować. Drugie zaś to tłuszcze roślinne i rybne, których podaż warto zwiększyć, ale nie przesadnie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pomagają w regulowaniu gospodarki lipidowej organizmu, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, jak arytmie i nadciśnienie tętnicze oraz chorób naczyń krwionośnych (miażdżyca).

Kwasy tłuszczowe

Jednak, jak z każdym składnikiem pokarmowym, tak i z tymi kwasami tłuszczowymi trzeba zachować umiar. Istnieją podejrzenia, że kwasy omega-6 mogą przyczyniać się do przyspieszenia rozwoju guzów prostaty. Więcej na ten temat, znajdziemy tutaj:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-02/uoc-ofc012706.php

Z kwasami omega-3 sprawa ma się lepiej. Udowodniono, że spożywanie ich w liczbie 0,5-1,8g stanowi profilaktykę wspomnianych wyżej chorób, a także zgonów z powodów sercowo-naczyniowych. Jak podają różne źródła, kwasy omega-3 uspokajają aktywność elektryczną serca, działają przeciwzakrzepowo, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Mogą też zapobiegać alergiom.

Gdzie zatem znajdziemy kwasy omega-3? Poniżej wybrane produkty i orientacyjna zawartość gramów kwasów omega-3 w 100gramach produktu wg www.eufic.pl :
  • Łosoś atlantycki (hodowlany, smażony, wędzony) – 1,8
  • Sardela europejska (w oleju i odsączona) – 1,7
  • Sardynki (w pomidorach, całe i odsączone) – 1,4
  • Śledź atlantycki, marynowany – 1,2
  • Makrela atlantycka (smażona, wędzona) – 1
  • Pstrąg tęczowy, hodowlany (smażony, wędzony) – 1
  • Miecznik (smażony, wędzony) – 0,7
  • Tuńczyk biały (w sosie własnym, odsączony) – 0,7
  • Małże błękitne (gotowane w wodzie, na parze) – 0,7
  • Ostrygi niehodowlane (duszone, suszone) – 0,5
  • Flądra, halibut i sola (smażone, wędzone) – 0,4
  • Krewetki (gotowane na parze) – 0,3
  • Muszle mieszane (gotowane w wodzie i na parze) – 0,3
  • Łupacz (smażony, wędzony) – 0,2
  • Małże (gotowane w wodzie i na parze) – 0,2
  • Dorsz atlantycki (smażony i wędzony) – 0,1
Kwasy omega-3 znajdują się też w warzywach strączkowych, siemieniu lnianym, porach i orzechach włoskich. Ponadto można je znaleźć w olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, sojowy i z siemienia lnianego.

W każdym aspekcie dietetycznym wskazany jest tylko i wyłącznie umiar. Z żadnym składnikiem pokarmowym nie można przesadzać ani w jedną stronę, ani w drugą. Jadłospis powinien być urozmaicony lub też indywidualnie dobrany do potrzeb organizmu. Kwasy omega-3 są wskazane w profilaktyce chorób serca i naczyń, w zaburzeniach gospodarki tłuszczowej (hiperlipidemia), ale też w cukrzycy, zespole metabolicznym X, chorobach układu nerwowego, osłabieniu odporności oraz problemach z koncentracją i uczeniem się.

Katarzyna Ziaja

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)