Które produkty najbardziej niszczą zęby?

Lekarze stomatolodzy przygotowali subiektywny ranking przekąsek i napojów, które trzeba jeść ze szczególną ostrożnością, jeżeli nie chcemy zaszkodzić zębom. Które produkty są zatem najbardziej szkodliwe dla zębów i dlaczego? Czego lepiej nie jeść, by zachować piękny uśmiech?
/ 24.02.2014 10:10

fot. Fotolia

Które produkty najszybciej niszczą zęby?

Na szczęście żaden z tych produktów nie zniszczy zębów od razu, ale długotrwałe ich podjadanie może odbić się na stanie zdrowia naszej jamy ustnej. Ważne jest więc, żeby jeść je rozsądnie i jak zwykle pamiętać o higienie jamy ustnej

Jeżeli nie mamy pod ręką szczoteczki, warto po każdej „problematycznej” przekąsce przepłukać usta wodą.

  1. Owoce suszone i kandyzowane –są bardzo lepkie i łatwo przylegają do zębów, dostają się też w powierzchnie międzyzębowe, trudno je usunąć bez dokładnego szczotkowania, w dodatku znajdziemy w nich ogromne ilości cukrów będących pożywką dla bakterii.

– Lepiej je ograniczać, a jeśli bardzo je lubimy, to nie zapominajmy o dokładnym myciu zębów z użyciem szczoteczki o średniej twardości włosiu i nitki dentystycznej, żeby oczyścić każdy zakamarek – radzi dr n. med. Mariusz Duda, stomatolog z Duda Clinic w Katowicach.

  1. Twarde cukierki i landrynki – od dziecka mama ci powtarzała, żebyś nie jadł tylu słodyczy, bo zepsują ci się zęby? No i jak zwykle miała rację! Ta przestroga jest wciąż aktualna.

– Twarde cukierki i landrynki mają to do siebie, że trzeba je długo ssać, a tym samym cukier w nich zawarty stale i powoli dostarcza energii nie tylko naszemu organizmowi, ale również powodującym próchnicę bakteriom w jamie ustnej, dlatego lepiej ich unikać, a po ewentualnym spożyciu przepłukać usta niegazowaną wodą mineralną – ostrzega dr Duda.

Zobacz też: Implanty zębowe - popularne mity

  1. Słodkie, gazowane napoje – to istny mix czynników niekorzystnych dla naszych zębów – bogate w cukry i kwasy ułatwiają rozwój szkodliwych bakterii, a do tego, dzięki swojej płynnej konsystencji, wnikają w każdy zakamarek jamy ustnej. Lepiej ich unikać lub wybierać napoje bezcukrowe, a najlepiej wodę mineralną albo zieloną herbatę.
  2. Alkohol –bywa zdradliwy, nie zawiera cukru, ale sam w sobie powoduje zmniejszenie wydzielania śliny, a ta jest konieczna do prawidłowego oczyszczania zębów i ich ochrony. Ślina nie tylko rozrzedza i spłukuje kwasy i cukry, ale też zawiera przeciwciała będące pierwszą linią obrony przeciw bakteriom próchnicowym.
  3. Kwaśne owoce i soki owocowe  – mimo że są bardzo zdrowe i korzystne dla naszego organizmu oraz dostarczają wielu witamin, naszym zębom mogą zaszkodzić. Zawarte w nich kwasy i cukry proste są tym, co bakterie lubią najbardziej.

–  Kwasy zmiękczają szkliwo, a kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego pamiętajmy, żeby po zjedzeniu owocu czy wypiciu soku nie myć od razu zębów tylko odczekać ok. 20 minut, bo zmiękczone szkliwo jest dużo bardziej podatne na uszkodzenia przez szczoteczkę do zębów – mówi dr Mariusz Duda.

  1. Chipsy ziemniaczane – są twarde i zawierają cukry proste, mogą powodować uszkodzenia i krwawienie dziąseł, a do tego łatwo przylepiają się do powierzchni zębów, skąd trudno je usunąć. Stają się pożywką dla bakterii próchnicowych, przyczyniając się do rozwoju płytki nazębnej. Zamiast nich wybierajmy np. orzechy.

Zobacz też: Brzydki zapach z ust - co jeść, by zwalczyć ten problem?

Źródło: materiały prasowe Biura Prasowego Duda Clinic Implantologia i Stomatologia Estetyczna/mn

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)