POLECAMY

Salmonella szaleje! Jak rozpoznać jej objawy?

Salmonelloza to choroba, którą wywołują pałeczki salmonelli. Najwięcej jej przypadków zachorowań jest właśnie teraz, latem. Co gorsza, jak wskazują ostatnie doniesienia, można ją złapać nawet w dobrych kawiarniach sieciowych!
Agnieszka Czechowska / 3 miesiące temu
Salmonella szaleje! Jak rozpoznać jej objawy? fot. Adobe Stock

Kilka dni temu polskie media obiegła informacja na temat kilkunastu osób, które złapały salmonellę, jedząc ciasto w jednej ze znanych sieciowych kawiarni... Większość chorych hospitalizowano, ich stan zdrowia wraca do normy. Sytuacja ta powinna jednak dać nam do myślenia - lato dopiero się zaczyna, pałeczki salmonelli szybko się mnożą, łatwo więc o zakażenia. Jak je rozpoznać?

Objawy salmonelli (salmonellozy)

Objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin od zatrucia do nawet 10 dni. Są one zbliżona zarówno u dzieci (a nawet niemowląt) jak i u dorosłych. Zazwyczaj są to:

  • wodnista biegunka, niekiedy z domieszką śluzu, a nawet krwi (szczególnie u dzieci)
  • silne bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • przyspieszona akcja serca (szczególnie u dzieci)
  • wysoka gorączka (szczególnie u dzieci)
  • wysuszone śluzówki
  • osłabienie

Salmonella nie wywołuje żadnych objawów skórnych (wysypki, krost).

Salmonella - pierwsza pomoc

Jeśli objawy nie są bardzo nasilone, możemy uznać nawet, ze to zwykłe zatrucie pokarmowe i wyleczyć się, np. zażywając węgiel medyczny, porządnie nawadniając organizm i sięgając po probiotyki. Niestety, nie zawsze jest tak różowo. Zwykle salmonelloza przebiega burzliwie i konieczna jest pomoc lekarza:

  • w leczeniu salmonellozy stosuje się antybiotyki, które szybko rozprawiają się z bakterią redukują ryzyko sepsy,
  • konieczne jest także nawadnianie pacjenta - jeśli chory jest hospitalizowany, podaje się mu dożylnie sól fizjologiczną i elektrolity (w przypadku dzieci hospitalizacja jest zawsze konieczna),
  • dodatkowo podaje się choremu szczepy bakterii probiotycznych, które wypierają z układu pokarmowego pałeczki salmonelli.  
  • ważne jest też stosowanie diety lekkostrawnej, półpłynnej.

Czy można się uchronić przed salmonellą?

Na pewno można zmniejszyć ryzyko zakażenia. Jak to zrobić?

  • Przede wszystkim warto stołować się w sprawdzonych miejscach, takich, gdzie wydaje nam się (bo pewnym nie możemy być prawie nigdy) , że jedzenie przechowywane jest w chłodniach.
  • W domu surowe mięso i jaja trzymajmy na osobnej półce w lodówce  (chodzi o to, by nie dotykały produktów już gotowych do spożycia).
  • Nie zamrażajmy ponownie produktów raz rozmrożonych. Mięso wyjęte z zamrażarki trzeba poddać obróbce cieplnej i zjeść, na pół rozmrożone lody po prostu wyrzucić.
  • Latem lepiej też zrezygnować z jedzenia surowych jaj w upały.

Polecamy!
Czy grozi ci rak jelita grubego (test)
Te bakterie prowadzą do bezpłodności! Sprawdź, jak ich uniknąć

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)