Z bakteryjnymi infekcjami pokarmowymi mamy do czynienia, w momencie wystąpienia wyraźnych objawów ze strony układu pokarmowego, po zjedzeniu żywności zawierającej bakterie lub toksyny bakteryjne.

Jakie bakterie powodują zatrucia pokarmowe?

Bakteryjne zatrucia przewodu pokarmowego to nie tylko salmonelloza, czerwonka bakteryjna czy cholera. Istnieje szereg innych bakterii, które równie często, a czasami nawet i częściej mogą być przyczyną infekcji pokarmowej.
/ 31.12.2010 16:12
Z bakteryjnymi infekcjami pokarmowymi mamy do czynienia, w momencie wystąpienia wyraźnych objawów ze strony układu pokarmowego, po zjedzeniu żywności zawierającej bakterie lub toksyny bakteryjne.

Zatrucia pokarmowe stanowią do 90% przyczyn dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Znaczna część z nich powodowana przez wirusy. Jednak to zakażenia o podłożu bakteryjnym charakteryzują się dramatycznym przebiegiem.

Jakie bakterie najczęściej wywołują problemy żołądkowo-jelitowe?

Zdecydowanie najczęściej stwierdzaną bakterią w przypadku zatruć pokarmowych jest Campylobacter jejunii. Rezerwuarem bakterii jest drób. Bardzo często stwierdza się ją również w odchodach innych zwierząt. Do zakażeń dochodzi na drodze fekalno-oralnej, tzn. za pośrednictwem zanieczyszczonego pokarmu lub "brudnych rąk". Przypuszcza się, że zakażenia C.jejunii mogą przyczynić się do rozwoju zapalenia wielonerwowego tzw. zespołu Guillain-Barre.

Innym niezwykle istotnym czynnikiem powodującym zatrucia pokarmowe jest Eschericha coli. Wyróżnia się wiele jej odmian jednak jedna z nich, E.coli typ O157:H7, warta jest zapamiętania. Powoduje ona nie tylko ciężką infekcję przewodu pokarmowego, ale również wytwarza toksynę, która doprowadzą do rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego! Śmiertelność w przebiegu zakażenia tym drobnoustrojem jest stosunkowo duża i wynosi ok 5%! Zarazić się można poprzez spożycie mięsa wołowego niepoddanego odpowiedniej obróbce termicznej.

Polecamy: Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?

Również Staphylococcus aureus czyli gronkowiec złocisty może być odpowiedzialny za infekcję pokarmową! O dziwo zatrucie w tym przypadku może być związane z kremem lub innymi wyrobami cukierniczymi!

Zatruć się można nie tylko surową wołowiną czy ciastami ale także i źle przygotowanymi owocami morza. W tym przypadku za dolegliwości żołądkowo-jelitowe odpowiedzialna jest bakteria w kształcie przecinka - Vibro paraheamolitycus.

Również czekolada, może okazać się powodem infekcji pokarmowej spowodowanej przez bakterię Yersina enterocolitica!

Jak się uchronić przed zatruciami pokarmowymi?

Profilaktyka w przypadku zatruć pokarmowych polega na przestrzeganiu wysokiego poziomu higieny osobistej. Jest to wymagane zwłaszcza od osób mających kontakt z żywnością. Podstawą postępowania jest mycie rąk wg techniki Ayliffe przed jedzeniem, po wyjściu z ubikacji lub przed przygotowaniem posiłku. Również produkty wykorzystywane w kuchni powinny zostać poddane odpowiedniej obróbce zanim zostaną spożyte!

Trzeba również pamiętać, że bakteryjne zatrucia mogą wymagać leczenia antybiotykami, dlatego w chwili ich podejrzenia należy zgłosić się do swojego lekarza aby on sam mógł ocenić sytuację i ewentualnie przepisać odpowiednie leki, mając na uwadze sytuację mikrobiologiczną w danym rejonie.

Czytaj też: Czy można zaszczepić się przeciwko biegunce?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/26.03.2015 20:44
TC HC