Jak zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny to doskonały naturalny środek na wiele częstych dolegliwości górnych dróg oddechowych. Najlepiej zrobić go w maju lub czerwcu. Posłuży całej rodzinie, gdy rozpocznie się sezon przeziębień. Można go podawać nawet małym dzieciom. Jak zrobić syrop z pędów sosny? Zobaczcie!

Syrop z młodych pędów sosny to doskonały naturalny środek na wiele częstych dolegliwości górnych dróg oddechowych. Najlepiej zrobić go w maju lub na początku czerwca. Posłuży całej rodzinie, gdy rozpocznie się sezon przeziębień. Można go podawać nawet małym dzieciom. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Jak zrobić syrop z sosny?

fot. Fotolia

Podczas wiosennego spaceru w lesie, warto zebrać młode pędy sosny (tzw. przyrost). Pędy powinny mieć długość około 10 - 12 cm. Zawarte w nich cenne składniki odżywcze mają działanie wzmacniające odporność organizmu, działają napotnie i ułatwiają odkrztuszanie. Sosna jest świetna przy infekcjach górnych dróg oddechowych, a wszystko dzięki zawartości cennych olejków eterycznych, soli mineralnych oraz sporej ilości witaminy C.

Przy jakich dolegliwościach polecany jest syrop z sosny?

  • przeziębienie, grypa;
  • infekcje górnych dróg oddechowych;
  • kaszel;
  • chrypka;
  • katar.

Jak działa syrop z sosny?

  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa napotnie;
  • ułatwia odkrztuszanie;
  • udrażnia drogi oddechowe;
  • przynosi ulgę w katarze.

Jak przygotować syrop z młodych pędów sosny?

  • zbierz młode pędy sosny (około trzy garście). Najlepiej zrobić to w maju lub na początku czerwca, gdy przyrost nie przekroczył jest 12 cm długości i pędy są nadal zielone (te już zdrewniałe omijamy),
  • pędy należy opłukać i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą (około 1 - 1,5 litra - tak, aby pędy były całkowicie przykryte),
  • gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny,
  • wywar odcedzamy i dodajemy cukier (na jeden litr wywaru powinien przypaść około 1 kg cukru),
  • gotujemy przez kolejne dwie godziny,
  • gotowy i jeszcze gorący syrop przelewamy do słoików i ustawiamy je do góry dnem. Syrop przechowujemy w lodówce.

Oprócz właściwości leczniczych, syrop z sosny ma również spore walory smakowe. Przyjemny aromat i posmak sosny w połączeniu ze słodyczą cukru sprawia, że lubią go nawet dzieci. Niektórzy chętnie stosują go również do słodzenia herbaty, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienie.

Zobacz też:

Przepis na syrop sosnowy?
Jak zrobić syrop z czosnku?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
Oczywiście na początek zasypuje się cukrem i robi na zimno bez gotowania ale jak już zleje się pierwszy syrop, to przecież szkoda wyrzucać pozostałe pędy. Wtedy można je przegotować z wodą a otrzymany wywar porządnie dosłodzić i mamy kolejny syrop, może mniej wartościowy, bo gotowany ale nie mniej smaczny i również zdrowy
/4 lata temu
Żadną wodą, żadnym cukrem. Pączki zalewamy spirytusem, i dodajemy 1-2 łyżki stołowe miodu.