Jak jeść z protezą zębową?

Jak jeść z protezą zębową?

Proteza zębowa wnosi pewne zakazy w diecie – produkty nazbyt twarde muszą (przynajmniej na początku) zniknąć z jadłospisu. Oto kilka podstawowych zaleceń, do których muszą stosować się pacjenci…
/ 24.08.2010 09:49
Jak jeść z protezą zębową?

Mniej gryzienia

Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty twarde – cukierki, sucharki, twarde owoce i warzywa. Aby móc je pogryźć, należy użyć większej siły, przez co proteza szybciej ulega zużyciu i jest narażona na większe ryzyko uszkodzenia. Obecnie stosowane materiały do produkcji protez pozwalają na naprawdę dużą swobodę w doborze posiłków, także tych twardszych. Dodatkowo metodą stabilizacji jest użycie specjalnego kleju do protez.

W razie trudności…

Jeśli jednak zaistnieje duża trudność w gryzieniu pokarmów stałych (twardych), należy przejść na pokarmy płynne lub półpłynne, czyli zupy lub przeciery. Dobrym pomysłem są także dania gotowane, miękkie, zmielone lub przygotowane z pomocą miksera. W początkowym okresie noszenia protezy, trudności z pokarmami stałymi są nieuniknione – trzeba się przyzwyczaić do nowego sposobu gryzienia. Natomiast w miarę upływu czasu praktyczne umiejętności są coraz lepsze i można rozszerzać swoją dietę o nowe, twardsze produkty.

Niepożądani goście

Jednym z najbardziej irytujących skutków ubocznych noszenia protezy są małe części pokarmu, które trafiają pomiędzy protezę a dziąsła. Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tym stanem jest unikanie potencjalnie niebezpiecznych produktów takich jak owoce z drobnymi pestkami (jagody, truskawki), mak czy bakalie. Umiejętność prawidłowego nałożenia kleju tak, by nic przez niego nie przenikało, przychodzi z czasem.

Czytaj też: Jakich produktów powinny unikać osoby starsze?

Uwaga na resztki!

Resztki jedzenia nie tylko nie wyglądają ładnie między zębami. Jeśli dostaną się pod protezę i zostaną tam przez jakiś czas, mogą być powodem zakażenia. Takie kawałki jedzenia to swojego rodzaju restauracja dla bakterii, których w naszej jamie ustnej jest przecież niemało. Mogą się tam nagromadzać i być przyczyną ropnia, bólu czy brzydkiego zapachu.

Szczególną ostrożność należy zachować w początkowym okresie jej noszenia protezy. Małe ranki, drobne krwawienia i urazy to konsekwencja nauki zakładania protezy. Ponadto śluzówka jamy ustnej i dziąsła dopiero przyzwyczajają się do ciała obcego, jakim jest proteza i przez to są bardziej wrażliwe na działanie bakterii.

Klej idealny

Przede wszystkim powinien być na tyle mocny, żeby ruchy mięśni, pracujących podczas żucia, nie spowodowały odklejenia się protezy. Bardzo ważną cechą jest brak przepuszczalności – tak, by niechciane kawałki pokarmu nie trafiały w szczeliny pomiędzy protezą a dziąsłami. Dodatkowo musi być łatwy do usunięcia – w razie nieprawidłowego nałożenia bądź zabrudzenia podniebienia. Obecnie wiele klejów ma w sobie komponentę zapachową lub smakową, co zwiększa komfort użycia i eliminuje „chemiczny” zapach specyfiku.

Polecamy: Encyklopedia zdrowia

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/25.08.2018 02:07
Henrik masz rację z implantem, ale widocznie jesteś "bambrem". To są olbrzymie koszty jak dla mnie i 90% ludzi z rentą. Pozdrawiam, Daniel.
/23.06.2015 00:19
Miałem kiedys protezę i wiem, że bez względu na wszystko, jedzenie w niej to koszmar. Dlatego właśnie rok temu sprawiłem sobie dobre implanty we wrocławskim Unident Union i efekt jest bez porównania lepszy.
/29.11.2012 22:28
na pewno nie jest łatwo, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, poza tym też dużo zależy od tego, kto protezę robi, od protetyka też dużo zależy, a jak jest dokładny ii skrupulatny jak doktor Kuczyńska jest większa pewność, że proteza będzie dobrze zrobiona.