W produktach z łososia z polskiej przetwórni ryb znaleziono groźną bakterię. Są ofiary śmiertelne

Listerioza zabiła już cztery osoby, które jadły polskie produkty rybne.
/ 2 tygodnie temu
W produktach z łososia z polskiej przetwórni ryb znaleziono groźną bakterię. Są ofiary śmiertelne fot. Adobe Stock

Zmarły cztery osoby – ofiary listeriozy (choroby wywołanej groźnymi bakteriami), które zjadły produkty z łososi z polskiej fabryki. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie ma pewności, czy do zanieczyszczenia doszło w fabryce, czy w Norwegii, skąd pochodziły łososie. Urzędnicy ostrzegają, że w Europie mogą pojawić się nowe ogniska listeriozy.

Listerioza – czym grozi w czasie ciąży?

Listeria w polskich produktach rybnych

Ofiary śmiertelne pochodziły z Danii, Niemiec i Francji. Jak donosi serwis PolsatNews.pl ostatni przypadek odnotowano w maju tego roku w Niemczech. Wszystkie te osoby łączy fakt, że jadły polskie produkty – marynowane lub wędzone łososie z jednej przetwórni ryb. Według portalu RadioZet.pl chodzi o firmę Bk Salmon. Jednak na aktualnym etapie EFSA nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy winny zakażeniu jest polski producent, czy dostawca łososi z Norwegii.

Co to jest listerioza?

Listerioza jest groźną chorobą zakaźną wywoływaną bakteriami Listeria monocytogenes. Może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, sepsy czy bezpłodności. Głównie narażone na nią są osoby z osłabionych układem odpornościowym, noworodki, kobiety w ciąży i ludzie starsi. Listeriozę leczy się antybiotykami. Nie ma wątpliwości, jak bardzo jest niebezpieczna – nawet 30% zakażeń kończy się śmiercią

Czytaj też:Są pierwsze przypadki małpiej ospy w Europie. Czy wirus może dotrzeć do Polski?Coca-Cola pomaga na grypę żołądkową? Sprawdziłyśmy, czy to prawda

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)