POLECAMY

Grejpfruty pomagają walczyć z cukrzycą

Co do tego owocu, opinie są podzielone – jedni go lubią, inni nie, a jeszcze innym smakuje z powodu rozreklamowanych właściwości zdrowotnych. Grejpfruty słyną ze swojego odchudzającego i detoksykującego działania.

Co do tego owocu, opinie są podzielone – jedni go lubią, inni nie, a jeszcze innym smakuje z powodu rozreklamowanych właściwości zdrowotnych. Grejpfruty słyną ze swojego odchudzającego i detoksykującego działania.

Krótko o gorzkim owocu
Jest to owoc pochodzący z Barbadosu. Wygląda jak przerośnięta pomarańcza i może mieć różne kolory miąższu. W smaku jest gorzko-kwaśny. To dzięki narynginie grejpfruty są gorzkawe, jednak odmiany o różowej i czerwonej barwie skórki lub miąższu – są jej pozbawione. Owoce zawierają bardzo mało cukrów, więc są niskokaloryczne. Grejpfrut jest źródłem witamin z grupy B oraz C. Zawiera również antyutleniający likopen, który nadaje mu barwę. W owocu tym znajdują się jeszcze flawonoidy o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym (biały grejpfrut – działanie przeciwmiażdżycowe). Grejpfrut jest także źródłem potasu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy serca. Białe błonki separujące od siebie cząstki miąższu, zawierają substancje wpływające na obniżanie złego cholesterolu we krwi.

Grejpfruty a cukrzyca
Owoc ten spowalnia przyswajanie substancji odżywczych zawartych w pokarmach. Dlatego tez poziom cukru wolniej rośnie i tym samym dłużnej utrzymuje się uczucie sytości – więc warto przed większym posiłkiem zjeść połówkę grejpfruta. Owoce te również stymulują wydzielanie insuliny z trzustki, a więc obniżają poziom glukozy we krwi.

Grejpfruty a leki
Popijanie leków sokiem grejpfrutowym może różnie oddziaływać na wchłanianie i toksyczność leków. Niewskazane jest popijanie następujących leków sokiem grejpfrutowym:
antybiotyków: benzylopenicylina (Megacillin) i erytromycyna (Erytromycinum, Davercin), ponieważ obniża się ich stężenie we krwi, a to z kolei upośledza proces leczenia
Sok grejpfrutowy może wpłynąć także na niebezpieczny wzrost stężenia następujących farmaceutyków:


  • benzodiazepin: midazolam (Dormicum) i triazolam (Halcion) - stosowane w bezsenności
  • lowastatyny (Lovastatin, Mevacor) i simwastatyny (Zocor, Cardin, Simvacard) – wykorzystywane w leczeniu zaburzeń lipidowych
  • sakwinawiru (Fortovase, Invirase) - stosowanego w leczeniu HIV i pełnoobjawowego AIDS
  • blokerów kanału wapniowego: felodypina (Plendil), nifedypina (Adalt, Nifedypina), nimodypina (Nimotop), nitrendipine (Nitrendipina), nilsodopine, werampil (Isoptin, Staveran) - stosowane w nadciśnieniu tętniczym i chorobie niedokrwiennej serca
  • cyklosporyny (Sandimmun) - lek immunosupresyjny, stosowany m. in. po przeszczepach, chorobie Leśniowskiego-Crohna, SM, toczniu, RZS, zespole nerczycowym i łuszczycy
  • astemizolu (Astemizol, Hismanal) i terfenadyny (Hisfedin, Teldane) - stosowane w leczeniu chorób alergicznych

W efekcie dochodzi do rozwinięcia się groźnych objawów ze strony układu oddechowego i krążenia lub dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Sok ten zwiększa również biodostępność cyzaprydu (Coordinax, Gasprid, Prepulsid, Propulsin) - stosowanego w refluksie żołądkowo-przełykowym i depresji czynnościowej. Skutkuje to biegunkami, bólami brzucha, sennością oraz zaburzeniami kardiologicznymi.

Jednak nie są dobre na wszystko...
Substancje zawarte w grejpfrutach redukują florę jelitową oraz mogą powodować wzdęcia. Interesującym faktem jest również kancerogenność grejpfrutów. Jak donosi British Journal of Cancer z lipca 2007 roku, ćwiartka grejpfruta dziennie podnosi trzykrotnie ryzyko rozwoju nowotworów piersi. Dzieje się tak na skutek zwiększania ilości estrogenów w organizmie kobiety, w okresie pomenopauzalnym – więc nie przesadzajmy ze spożywaniem tego owocu.

Źródła:
Jarosz M., Dzieniszewski J., Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Borgis, Warszawa 2004
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/index.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/6900482.stm

Katarzyna Ziaja

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/7 miesięcy temu
Na obniżenie poziomu cukru polecam sok wg. https://terapiasokami.pl/cukrzyca-soki-obnizajace-cukier. Piję taki sok od jakiegoś czasu i czuję wyraźną poprawę, więc mogę polecić każdemu bo to działa.
/6 lat temu
PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2: Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. TABELE TE OPRACOWALI NAUKOWCY Z KRAKOWSKIEGO INSTYTUTU NAUKOWEGO: O nazwie: IRL KRAKÓW. Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej. Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Skuteczne, zdrowe i warto !!
/5 lat temu
________________________________________________________________________________ PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI: Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ: Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości. TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH: Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY: Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. WAŻNE. GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA: Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. ***** GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER: Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW. ________________________________________________________________________________
POKAŻ KOMENTARZE (3)