Domowe sposoby na zgagę fot. Adobe Stock

Domowe sposoby na zgagę - 7 najskuteczniejszych metod

Zgaga jest powszechną dolegliwością, która utrudnia codzienne funkcjonowanie. Poznaj objawy, przyczyny, zapobieganie i domowe sposoby na zgagę, które pomogą ci poczuć się lepiej.
/ 22.11.2019 16:53
Domowe sposoby na zgagę fot. Adobe Stock

Zgaga to bolesne uczucie palenia lub pieczenia w przełyku lub okolicy mostka. Najczęściej pojawia się po zbyt obfitym posiłku lub spożyciu alkoholu. Przyczyną tego objawu jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego. Co na zgagę? Jak sobie radzić z tą uciążliwą dolegliwością? Przedstawiamy najlepsze domowe sposoby na zgagę. 

Spis treści:

  1. Domowe sposoby na zgagę
  2. Zgaga - objawy
  3. Zgaga - przyczyny
  4. Zgaga - zapobieganie

Domowe sposoby na zgagę

Oto sprawdzone sposoby na zgagę, które możesz zastosować, by skutecznie pobyć się uczucia palenia w przełyku.

Napary i herbaty ziołowe

Jednym z domowych sposobów na zgagę jest picie ziołowych naparów i herbat. Pomoże ci m.in.:

  • słaba herbata z mlekiem,
  • herbatka z kminku,
  • herbata z imbirem,
  • napar z kopru włoskiego,
  • herbatka z cynamonowca,
  • słaba herbata z cytryną,
  • napar z dziurawca,
  • herbatka z mięty.

Siemię lniane

Łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Wypić gęsty kleik małymi łykami.

Guma do żucia z lukrecją

Lukrecja to słodkie w smaku kłącze wykorzystywane jako środek aromatyzujący. Wykazuje ona wiele korzystnych właściwości leczniczych, m.in. zmniejsza objawy zgagi. W sklepach zielarskich lub aptekach można nabyć specjalne ziołowe gumy do żucia zawierające ekstrakt z lukrecji. Guma ma lekko gorzko-słony posmak, a podczas żucia staje się coraz słodsza w smaku.

Migdały

Skuteczny lek na zgagę to również migdały. Chrupanie nieobranych migdałów w wielu przypadkach okazje się być naturalnym i skutecznym środkiem na pieczenie przełyku.

Woda z sodą oczyszczoną

Pomocne bywa również wypicie szklanki ciepłej wody z dodatkiem połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Soda oczyszczona zneutralizuje kwaśne pH w przełyku, co pomoże pozbyć się pieczenia.

Szklanka ciepłego mleka

Podobnie podziała również ciepłe mleko, wypite małymi łykami.

Musztarda

Pomocna może się okazać również musztarda. Wystarczy zjedzenie łyżeczki, by poczuć się lepiej.

Zgaga - objawy

Typowe objawy zgagi zwykle nasilają się po obfitym posiłku, spożyciu alkoholu, pochylaniu, dźwiganiu lub w pozycji leżącej. Najczęściej są to:

  • uczucie pieczenia i ból w okolicy mostka,
  • uczucie pieczenia, palenia w gardle i przełyku,
  • uczucie wracania treści żołądkowej do przełyku,
  • odbijanie po posiłku,
  • kwaśny smak w ustach,
  • czkawka.

Zgaga - przyczyny

Zgaga powstaje na skutek zaburzenia funkcji mięśnia oddzielającego przełyk od żołądka, tj. zwieracza przełyku. Po przyjęciu posiłku, zwieracz powinien się kurczyć, uniemożliwiając pokarmowi wydostanie się z powrotem. Gdy zwieracz nie napina się odpowiednio, treść żołądkowa cofa się. Kwasy żołądkowe dają uczucie pieczenia i kwaskowaty posmak w ustach.

Jeśli zgaga występuje często, należy skonsultować się z lekarzem. Możne on doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nieleczone zgaga może skutkować niekorzystnymi zmianami w układzie pokarmowym, a nawet chorobą nowotworową.

Zgaga - zapobieganie

Zgadze można skutecznie zapobiegać, stosując kilka prostych zasad, które łatwo wcielić w życie.

Unikanie niektórych produktów

Jeśli masz słabość do tłustych i ostrych potraw, koniecznie musisz z nich zrezygnować. Unikaj również dań smażonych i kwaśnych. Wykreśl z diety czekoladę i inne słodycze. Nie pij napojów gazowanych, ponieważ stymulują wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Ogranicz spożywanie cebuli, rzodkiewek i czosnku.

Jedzenie mało i często

Jesz dwa lub trzy obfite posiłki dziennie, bo nie masz czasu jeść częściej? Popełniasz podstawowy błąd! Osoby podatne na zgagę powinny wyrobić u siebie nawyk jedzenia małych porcji, najlepiej co 2-3 godziny. Pokarm należy spożywać powoli, bowiem gdy jemy w szybkim tempie, żołądkowi nie łatwo przetrawić to, co mu dostarczyliśmy.   

Zachowanie pozycji pionowej podczas posiłku

Chyba każdy z nas lubi na chwilę położyć się po pysznym posiłku. Niestety jest to bardzo zgubne przyzwyczajenie! Leżenie powoduje cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku, dlatego 1-3 godziny po spożyciu pokarmu należy pozostawać w pozycji pionowej. Postaraj się zjeść kolację minimum trzy godziny przed snem.

Rezygnacja z picia alkoholu

Alkohol jest jednym z podstawowych czynników wywołujących zgagę. Dlaczego? Rozluźnia mięśnie wpustu, przez co treści żołądkowe mogą łatwiej przedostawać się do przełyku. Ponadto napoje wysokoprocentowe zawierają etanol, który ma właściwości kwasotwórcze. W związku z tym warto ograniczyć ich spożywanie lub całkowicie z nich zrezygnować.

Ograniczenie palenia papierosów

Jesteś zaawansowanym palaczem i coraz częściej dokucza ci bolesne palenie w przełyku? Z badań wynika, że palacze to grupa osób najczęściej uskarżających się na zgagę. Nic dziwnego, bowiem nikotyna powoduje wiotczenie mięśni przełyku.


Więcej o zgadze:
Zgaga w ciąży - skąd się bierze i jak się jej pozbyć?
Zgaga - jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)