Zgaga to bolesne uczucie palenia lub pieczenia w przełyku lub okolicy mostka. Najczęściej pojawia się po zbyt obfitym posiłku lub spożyciu alkoholu. Przyczyną tego objawu jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego. Co na zgagę? Jak sobie radzić z tą uciążliwą dolegliwością? Przedstawiamy najlepsze domowe sposoby na zgagę.
Spis treści:
Domowe sposoby na zgagę
Oto sprawdzone sposoby na zgagę, które możesz zastosować, by skutecznie pobyć się uczucia palenia w przełyku.
Napary i herbaty ziołowe
Jednym z domowych sposobów na zgagę jest picie ziołowych naparów i herbat. Pomoże ci m.in.:
- słaba herbata z mlekiem,
- herbatka z kminku,
- herbata z imbirem,
- napar z kopru włoskiego,
- herbatka z cynamonowca,
- słaba herbata z cytryną,
- napar z dziurawca,
- herbatka z mięty.
Siemię lniane
Łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Wypić gęsty kleik małymi łykami.
Guma do żucia z lukrecją
Lukrecja to słodkie w smaku kłącze wykorzystywane jako środek aromatyzujący. Wykazuje ona wiele korzystnych właściwości leczniczych, m.in. zmniejsza objawy zgagi. W sklepach zielarskich lub aptekach można nabyć specjalne ziołowe gumy do żucia zawierające ekstrakt z lukrecji. Guma ma lekko gorzko-słony posmak, a podczas żucia staje się coraz słodsza w smaku.
Migdały
Skuteczny lek na zgagę to również migdały. Chrupanie nieobranych migdałów w wielu przypadkach okazje się być naturalnym i skutecznym środkiem na pieczenie przełyku.
Woda z sodą oczyszczoną
Pomocne bywa również wypicie szklanki ciepłej wody z dodatkiem połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Soda oczyszczona zneutralizuje kwaśne pH w przełyku, co pomoże pozbyć się pieczenia.
Szklanka ciepłego mleka
Podobnie podziała również ciepłe mleko, wypite małymi łykami.
Musztarda
Pomocna może się okazać również musztarda. Wystarczy zjedzenie łyżeczki, by poczuć się lepiej.
Zgaga - objawy
Typowe objawy zgagi zwykle nasilają się po obfitym posiłku, spożyciu alkoholu, pochylaniu, dźwiganiu lub w pozycji leżącej. Najczęściej są to:
- uczucie pieczenia i ból w okolicy mostka,
- uczucie pieczenia, palenia w gardle i przełyku,
- uczucie wracania treści żołądkowej do przełyku,
- odbijanie po posiłku,
- kwaśny smak w ustach,
- czkawka.
Zgaga - przyczyny
Zgaga powstaje na skutek zaburzenia funkcji mięśnia oddzielającego przełyk od żołądka, tj. zwieracza przełyku. Po przyjęciu posiłku, zwieracz powinien się kurczyć, uniemożliwiając pokarmowi wydostanie się z powrotem. Gdy zwieracz nie napina się odpowiednio, treść żołądkowa cofa się. Kwasy żołądkowe dają uczucie pieczenia i kwaskowaty posmak w ustach.
Jeśli zgaga występuje często, należy skonsultować się z lekarzem. Możne on doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nieleczone zgaga może skutkować niekorzystnymi zmianami w układzie pokarmowym, a nawet chorobą nowotworową.
Zgaga - zapobieganie
Zgadze można skutecznie zapobiegać, stosując kilka prostych zasad, które łatwo wcielić w życie.
Unikanie niektórych produktów
Jeśli masz słabość do tłustych i ostrych potraw, koniecznie musisz z nich zrezygnować. Unikaj również dań smażonych i kwaśnych. Wykreśl z diety czekoladę i inne słodycze. Nie pij napojów gazowanych, ponieważ stymulują wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Ogranicz spożywanie cebuli, rzodkiewek i czosnku.
Jedzenie mało i często
Jesz dwa lub trzy obfite posiłki dziennie, bo nie masz czasu jeść częściej? Popełniasz podstawowy błąd! Osoby podatne na zgagę powinny wyrobić u siebie nawyk jedzenia małych porcji, najlepiej co 2-3 godziny. Pokarm należy spożywać powoli, bowiem gdy jemy w szybkim tempie, żołądkowi nie łatwo przetrawić to, co mu dostarczyliśmy.
Zachowanie pozycji pionowej podczas posiłku
Chyba każdy z nas lubi na chwilę położyć się po pysznym posiłku. Niestety jest to bardzo zgubne przyzwyczajenie! Leżenie powoduje cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku, dlatego 1-3 godziny po spożyciu pokarmu należy pozostawać w pozycji pionowej. Postaraj się zjeść kolację minimum trzy godziny przed snem.
Rezygnacja z picia alkoholu
Alkohol jest jednym z podstawowych czynników wywołujących zgagę. Dlaczego? Rozluźnia mięśnie wpustu, przez co treści żołądkowe mogą łatwiej przedostawać się do przełyku. Ponadto napoje wysokoprocentowe zawierają etanol, który ma właściwości kwasotwórcze. W związku z tym warto ograniczyć ich spożywanie lub całkowicie z nich zrezygnować.
Ograniczenie palenia papierosów
Jesteś zaawansowanym palaczem i coraz częściej dokucza ci bolesne palenie w przełyku? Z badań wynika, że palacze to grupa osób najczęściej uskarżających się na zgagę. Nic dziwnego, bowiem nikotyna powoduje wiotczenie mięśni przełyku.
Więcej o zgadze:
Zgaga w ciąży - skąd się bierze i jak się jej pozbyć?
Zgaga - jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
WYPOWIEDZ SIĘ!