POLECAMY

Dlaczego jemy za dużo?

Kiedy się nudzimy, przebywamy dużo w domu, kiedy imprezujemy i wychodzimy gdzieś ze znajomymi, oglądamy film - nie potrafimy powstrzymać się przed ciągłym podjadaniem. Jedzenie często niezdrowe i bardzo kaloryczne uzupełnia nasz wolny czas od pracy.
Dlaczego jemy za dużo?

Przejadanie się jest powszechnym problemem bogatych społeczeństw. Stanowi dla nich rozrywkę, ucieczkę od nudy i stresu. Niestety ludzie najczęściej pochłaniają w dużych ilościach te produkty, które wpływają niekorzystnie na ich organizm. Zaspakajają potrzeby, które tak naprawdę nie są związane z głodem. Kiedy bardzo czegoś pragną, a nie mogą tego dostać, rekompensują to sobie jedzeniem, które dostarcza im poczucia chwilowego spełnienia i radości. Objawia się to na przykład komponowaniem sobie zbyt urozmaiconego posiłku.  Nasz ośrodek kontroli apetytu- podwzgórze mózgowe rozpoznaje niepowtarzalny smak różnych potraw. Zanim zaspokoimy uczucie łaknienia, podwzgórze potrzebuje określonej ilości każdego smaku z przyjmowanego przez nas pokarmu. Dlatego tak trudno o nieprzejedzenie kiedy na talerzu pojawia się za dużo kuszących składników.  

Polecamy także: Jakie są zdrowotne i psychospołeczne skutki otyłości?

Kolejnym powodem naszego przesadnego spożywania pokarmów mogą być produkty przetworzone. Ludzki organizm został stworzony do przyjmowania pełnowartościowego pożywienia, dlatego instynktownie dążymy do uzupełnienia braków w diecie.

Najprostszą radą na uniknięcie nadmiernego jedzenia jest wyuczenie w sobie dobrej techniki przeżuwania. Im wolniej jemy tym łatwiej uchwycić moment, w którym powinniśmy odłożyć sztućce.  Pamiętajmy także, że trawienie węglowodanów zaczyna się w ustach. Dokładne żucie zamienia ziarno zbóż i inne węglowodany w cukry, które zaspokajają nasz głód i pomagają w wchłanianiu się tłuszczów, białek i minerałów.

Zobacz też: Nadmierny apetyt - dlaczego się objadamy?

Innym sposobem jest odpowiednie dawkowanie posiłków wg zasady: jedzmy tyle ile zmieści  się w obu naszych dłoniach. Odchodźmy od stołu kiedy poczujemy sytość, ale nie ociężałość. Idealną porą na obiad są godziny po południowe, a na kolację czas do zachodu słońca. Pod żadnym pozorem nie zerkajmy do lodówki w nocy.  Między daniami róbmy sobie przerwy ok. 3-4 godzin i starajmy się nie podjadać, ponieważ nasz przewód pokarmowy będzie to  traktować jako kolejny posiłek. Na koniec zrezygnujmy także z oglądania telewizji podczas jedzenia i intensywnych rozmów.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
za dużo jemy bo za dużo kupujemy
/6 lat temu
Żeby się nie przejadać staram się nakładać jedzenie na małe talerze. Wtedy mam pewność, że porcja, którą mam na pewno zaspokoi mój głód, ja nie będę przejedzona i nic nie zostanie na talerzu więc nie będzie mi szkoda tych dobroci:)