POLECAMY

Masz endometriozę? Zapytałyśmy dietetyczkę, co powinnaś jeść, by złagodzić objawy choroby!

Dopytałyśmy także, jakie produkty mogą zaostrzać endometriozę. Tę ściągawkę powinna znać każda chora.
Marta Słupska / 4 miesiące temu
Masz endometriozę? Zapytałyśmy dietetyczkę, co powinnaś jeść, by złagodzić objawy choroby! fot. Adobe Stock

Endometrioza polega na rozroście błony śluzowej macicy (tzw. endometrium) poza jamą macicy. Choroba dotyka przede wszystkim młode kobiety w wieku rozrodczym oraz dziewczynki. Skala zachorowań wśród pań z roku na rok jest coraz większa. Szacuje się, że na endometriozę cierpi obecnie ponad 70 mln kobiet na świecie.

Trzeba przy tym zaznaczyć, że endometrioza to choroba, której nasilenie objawów zależy m.in. od tego, co je chora. Niektóre produkty mogą ją nasilać, inne – redukować. Co zatem powinna jeść kobieta, u której zdiagnozowano endometriozę? Tłumaczy Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk – kierownik ds. żywienia Maczfit.

Ma ją co dziesiąta kobieta. Jak leczyć endometriozę?

Czy to prawda, że właściwe odżywianie pomaga kobietom cierpiącym na endometriozę? W jaki sposób jest to możliwe?

Paulina Jabłonka: Prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest w dużym stopniu zależne od diety, jaką stosujemy, dlatego przy schorzeniu jakim jest endometrioza odpowiednie żywienie również jest ważne. Stan odżywienia ma wpływ na stany zapalne, układ odpornościowy, kurczliwość mięśni gładkich, a także gospodarkę hormonalną i tzw. efekty estrogenowe.

Badania przeprowadzone wśród kobiet zdrowych i chorych  na endometriozę dowiodły, że ryzyko zachorowań zmienia się w zależności od stosowanej diety.

Co i dlaczego powinny jeść kobiety, u których wykryto tę chorobę?

Trudno mówić o uniwersalnych zaleceniach przy endometriozie, na ten moment rekomendacje opierają się na badaniach epidemiologicznych, z których nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Wiadomo jednak, że dieta powinna koncentrować się na zmniejszeniu stanu zapalnego, optymalizacji gospodarki hormonalnej, zapewnieniu stabilnego poziomu cukru we krwi oraz zdrowej masy ciała (tkanka tłuszczowa nie jest jedynie „magazynem” energii, a aktywnym organem endokrynnym, który  wpływa na gospodarkę hormonalną całego organizmu).

Menu warto wzbogacić w związki pełniące w organizmie funkcje:

  • ochronne: antocyjany i proantycyjany (zawarte głównie w malinach, czarnych porzeczkach, jeżynach, aronii, czerwonej kapuście, winogronach i bakłażanach),
  • zwiększające odporność i oczyszczające z toksyn: bioflawonoidy (występujące w owocach cytrusowych, dzikiej róży, gryce, papai, śliwkach melonie, brokułach),
  • antyoksydancyjne, przeciwzapalne: np. likopen (pomidory), beta-karoten (ciemnopomarańczowe i ciemnozielone warzywa: marchew, warzywa kapustne, sałata i w owocach takich jak morele, brzoskwinie, dynia), kurkumin (gorczyca, kurkuma, kukurydza, żółta papryka).

Dieta kobiet powinna być bogata w witaminy C, E i A. Witaminę C możemy znaleźć w świeżych owocach i warzywach (warzywa kapustne, owoce jagodowe, cytrusy).  Warto tu wspomnieć o tym, że witamina C nie jest odporna na wysokie temperatury, dlatego istotne jest, by produkty bogate spożywać w formie świeżej. Oleje roślinne, migdały, orzechy, kiełki pszenicy oraz mąka pełnoziarnista są źródłami witaminy E.

W diecie kobiet chorych na endometriozę z pewnością powinny znaleźć się także produkty zmniejszające stężenie estrogenów w organizmie, są to m.in. : brokuły, kalafior, kalarepa, brukselka, gorczyca, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch).  Wydalanie estrogenu z organizmu usprawnia też dieta bogata w błonnik.

Korzystny wpływ mają także produkty fermentowane typu: jogurt, kefir, tempeh, kombucha, miso, ponieważ stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych znajdujących się w jelitach (a zaburzona mikroflora jelitowa utrudnia eliminację estrogenu z organizmu).

Warto wzbogacić jadłospis o kwasy omega-3, które regulują pracę cytokin odpowiedzialnych za funkcje odpornościowe organizmu. Ich dobrym źródłem są  tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, sardynki, łosoś, a z ryb słodkowodnych – pstrąg).

Ważne, by wybierać ryby z czystych akwenów i mniejsze, będące na początku łańcucha pokarmowego, ponieważ duże ryby drapieżne gromadzą więcej toksyn; lepiej też wybierać ryby świeże/mrożone, a nie wędzone czy z puszki. Dobrym roślinnym źródłem kwasów omega-3 są orzechy włoskie oraz olej lniany.

Jak leczy się endometriozę?

A czego warto, by unikały kobiety chorujące na endometriozę?

Kobiety z endometriozą powinny unikać produktów zawierających substancje, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze trans (jak np. twarde margaryny i wysoko przetworzone dania mające je w składzie), tłuszcze nasycone oraz o wysokiej zawartości cukru.

Ponadto korzystne może być ograniczenie tłustego mleka krowiego i tłustego nabiału (jak np. sery dojrzewające) oraz czerwonego mięsa. Gospodarkę hormonalną mogę zachwiać też alkohol, nadmiar napojów zawierających kofeinę – jak kawa, czarna herbata, napoje energetyczne.

Ponadto profilaktycznie warto ograniczyć ekspozycję na zanieczyszczenia środowiska i toksyny, które mogą kumulować się w tkance tłuszczowej, zaburzać jej funkcje endokrynne oraz zwiększać stan zapalny.  W tym celu lepiej sięgać po produkty bez sztucznych barwników i konserwantów oraz ograniczyć tzw. nowalijki, czyli warzywa zbierane poza ich okresem wegetacyjnym.

By zadbać o stabilny poziom cukru we krwi, białe pieczywo oraz wypieki z białej mąki lepiej zamienić na pełnoziarniste odpowiedniki. Korzystne może też być ograniczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).

Wg niektórych (jednak niepotwierdzonych w pełni teorii) endometrioza to choroba autoimmunologiczna, a tego typu chorobom często towarzyszą inne o podobnym podłożu – np. celiakia oraz alergie lub nietolerancje pokarmowe. Warto więc przeprowadzić diagnostykę w ich kierunku, bo konieczne mogą okazać się dodatkowe wykluczenia dietetyczne (to jednak kwestia bardzo indywidualna).

Co chorująca na endometriozę kobieta może zyskać dzięki przestrzeganiu takiej diety?

Dieta nie jest w stanie odwrócić choroby, jednak zdecydowanie może spowolnić jej progresję albo nawrót po zastosowanym leczeniu. Dieta wraz z odpowiednim stylem życia (aktywność fizyczna, umiejętne radzenie sobie ze stresem) mogą pomóc zredukować ból i poprawić komfort życia chorej.

Polecamy:
Jak rozpoznać endometriozę?
Endometrioza – cichy wróg kobiet

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Chcesz zmiany o której zawsze marzyłeś? Nie wiesz jak zacząć? Sięgnij po najprostsze rozwiązanie w Internecie ! igortreneronline.pl I odchudzanie staje się proste jak nigdy dotąd!