pieczywo, bułki, chleb, piekarnia

Czym smarować pieczywo...

Masło, masmiks, margaryna. Nawet w małym sklepiku półki uginają się od różnych smarowideł do pieczywa. Co wybrać, by wyszło nam na zdrowie?
/ 15.10.2008 15:02
pieczywo, bułki, chleb, piekarnia
Co jest lepsze: masło czy margaryna? Na to pytanie wciąż nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zwolennicy masła uważają, że świetnie smakuje. Inni twierdzą, że lepsze są margaryny, bo nie zawierają cholesterolu. Są i tacy, którzy polecają masmiksy, bo łączą zalety masła i margaryny. Przeczytaj, jak jest naprawdę?

Masło
To po prostu skondensowany tłuszcz zwierzęcy wytwarzany z mleka krowiego. Zachowuje to, co jest w mleku najcenniejsze: witaminy A, D i E. Ich zawartość zmienia się w zależności od pory roku (latem jest ich więcej niż zimą). Zaletą masła jest to, że jest naturalne i lekkie. Nie zawiera też substancji dodatkowych. Dlatego zaleca się je dzieciom do 3. roku życia oraz pacjentom na diecie lekkostrawnej.
Masło dodaje się do potraw oraz używa do smażenia na parze. Nie zapominajmy jednak, że ma dużo cholesterolu – 230 mg w 100 g. Powinni go więc unikać pacjenci cierpiący na schorzenia serca i układu krążenia.

Margaryna
Powstaje z utwardzonych olejów roślinnych. Dostarcza głównie korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, a w ogóle nie zawiera cholesterolu. Co więcej, niektóre margaryny mają sterole roślinne – substancje, które mogą obniżać poziom "złego cholesterolu". Dodatkowo margaryny są wzbogacane w witaminy A, D i E, kwasy omega-3, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Trzeba jednak pamiętać, że w czasie wytwarzania margaryn mogą powstawać izomery trans. W nadmiarze są one szkodliwe dla zdrowia. Najwięcej tych substancji mają twarde margaryny (w kostce). Najlepiej nie podawać ich dzieciom, kobietom w ciąży i osobom o wrażliwym żołądku. Miękkie margaryny (w kubeczku) są zdrowsze, bo dostarczają niewiele izomerów trans, można je bez obaw używać do smarowania pieczywa.

Masmiks
To mieszanka masła i oleju roślinnego. Zawiera mniej tłuszczów nasyconych, a więcej tych nienasyconych. Zachowuje smak masła, ale ma dużo mniej cholesterolu. Jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie lubią margaryny, ale muszą ograniczać jedzenie tłuszczów zwierzęcych. Niektóre miksy (te twardsze, które trudniej się rozsmarowują po wyjęciu z lodówki) mogą jednak zawierać izomery trans. Dlatego najlepiej nie podawać ich dzieciom.

Najlepsze smarowidła dla małych smakoszy
Masło zawiera sporo substancji niezbędnych do prawidłowego wzrostu dziecka. Witamina A wspomaga wzrok i wzmacnia odporność, a witamina D – wzmacnia kości i zęby. Ale co zrobić, jeśli maluch nie lubi kanapek z masłem? Warto wówczas przygotować mu masełko z ziołami. Takie kolorowe smarowidło poprawi apetyt malucha, dostarczy też dodatkową dawkę błonnika oraz witaminy C. To ważne, zwłaszcza jeśli twoje dziecko je niewiele warzyw.

Masełko ziołowe
Na połowę kostki masła dodaj półtora łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół lub łyżkę suszonych (powinny być bardzo dobrze rozdrobnione). Najlepsze będą pietruszka, bazylia, szczypiorek koperek lub czosnek (jeśli dziecko go toleruje). Masło wyjmij z lodówki i poczekaj, aż będzie miękkie. Rozetrzyj je, a następnie dodaj zioła i dobrze wymieszaj. Masę wyłóż na porcelanowy talerzyk skropiony zimną wodą i uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm. Masło przechowuj w lodówce.
Najlepsze pieczywo dla dzieci
Najlepsze pieczywo dla dzieci
Biały, razowy, pszenna bułeczka, a może grahamka? Zastanawiasz się, co warto kupić. O podpowiedź poprosiliśmy dietetyka.
Po czym poznać prawdziwe masło
Po czym poznać prawdziwe masło
Jaka jest różnica między masłem a maślanym miksem?
Masło pod lupą
Masło pod lupą
Ekstra, stołowe, śmietankowe, a może osełka... Nawet w małym sklepiku półki uginają się od masła. Sęk w tym, że nie wszystko to jest prawdziwym masłem.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/29.05.2017 11:47
gdzie byl wlasciciel tego artykulu, kiedy mowilo sie o zdrowej diecie? chyba na wagarach ... stan wiedzy pismakow tego portalu WRECZ PORAZA!!! .... Autor dokonuje mianowicie tutaj jakiegos wyboru miedzy dzuma a Cholera .... bo przeciez wszystko, co zaleca to lawirowanie miedzy najgorsza chemia, a zwalami tluszczu zawierajacego cholesterol .... ....a A GDZIE JEST k.j.m..c SEREK, ktory mozna dzis dostac w kazdym sklepie w formie do smarowania na chleb???? serek Taki to przeciez nabial, najchudsza forma smarowania chleba!!! ...nie zadne promieniujace cala tablica mendelejewa i niezdrowymi twardymi tluszczami margaryna, nie Maslo, ktore odpowiedzialne jest za przedwczesne zgony najwiekszej czesci polskiego spoleczenstwa, A WLASNIE BIALY SEREK DO SMAROWANIA, ktory jest najbardziej dzisiaj neutralnym smarowidlem jakie znamy .... ... idealnie by oczywiscie bylo, niczym nie smarowac, i w ten sposob drastycznie zmienic swoje nawyki zywieniowe, ale ...skoro od tych nawykow zywieniowych narzuconych nam przez poprzednie pokolenia trudno sie zdystansowac, to JEDYNA ALTERNATYWA BEDZIE WLASNIE TAKI BIALY SEREK .... nie mylic z serkiem topionym, bo ten az prosi o pomste do nieba, tak naszpikowany jest chemia!!!! do ksiazek niedouczone gnomy, a nie do doradzania polakom jak sie Maja odzywiac!!!! ...bo zamiast pomagac, ewidentnie szkodzicie!!!
/15.02.2017 11:17
Zdecydowanie polecam margarynę #OptimaCardioPotasPlus.Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optima Cardio obniżają poziom cholesterolu we krwi więc dlaczego nie spróbować poprzez stosowanie odpowiedniej diety, jest ona do smarowania pieczywa, duszenia, smażenia, pieczenia, najlepsze rezultaty osiągniesz przy codziennym stosowaniu. W mojej diecie się ona znalazła a również zmagam się z wysokim cholesterolem. Polecam również dla profilaktyki Optima Omega 3
/24.10.2008 13:09
wlasnie, maslo zachowuje to co jest w mleku najwazniejsze...czyli witaminy rozpuszczalne w tluszczach. ciezko byloby bez nich funkcjonowac, dlatego nieodpowiedzialne jest niejedzenie masla. ja np smaruje pieczywo kerrygold, i przyznam szczerze, ze smaku prawdziwego masla nie zastapilabym niczym innym.
POKAŻ KOMENTARZE (3)