Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?

Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?
Czy wiesz, co daje jedzenie naraz warzyw w dwóch różnych kolorach? Czy kolory warzyw i owoców mogą mieć znaczenie w diecie? Jakie warzywa chronią nas przed rakiem?
/ 25.11.2010 13:33
Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?

Korzyści dla organizmu wynikające ze spożywania warzyw i owoców nie mają sobie równych. Eksperci do spraw żywienia radzą zjadać od pięciu do dziewięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Jednym ze sposobów na zmaksymalizowanie różnorodności witamin, minerałów i przeciwutleniaczy potrzebnych do wzmocnienia odporności jest zadbanie, aby przy każdym posiłku na naszym talerzu znalazły się owoce i warzywa w dwóch różnych kolorach. Każda grupa kolorystyczna warzyw i owoców zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki niezbędne dla naszego zdrowia.

Zwrot „tęcza na talerzu” to prosty sposób na zapamiętanie, aby na naszym stole gościły owoce i warzywa w tak różnych kolorach, jak to tylko możliwe, co pozwoli nam zmaksymalizować zakres składników odżywczych pobieranych z pożywienia.

Polecamy: Dieta eliminacyjna - co to takiego?

Czerwone

Pomidory, wiśnie, papryka i rzodkiewki zawierają składniki, które mogą pomóc obniżyć ryzyko raka prostaty, obniżyć ciśnienie krwi, spowolnić wzrost guza, obniżyć poziom cholesterolu, pozbyć się wolnych rodników i wzmocnić tkankę stawów w przypadkach artretyzmu.

Żółte i pomarańczowe

Marchew, dynia, kabaczek, pomarańcze, papaje oraz inne żółte i pomarańczowe owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze mogące zmniejszyć starcze zwyrodnienie plamki żółtej oraz ryzyko raka prostaty, obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wspomagać tworzenie kolagenu oraz sprzyjać zdrowym stawom, zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wraz z magnezem oraz wapniem budować zdrowe kości.

Białe

Pieczarki, kapusta pekińska, kalafior i patisony zawierają składniki odżywcze, które mogą aktywować naturalne komórki cytotoksyczne oraz limfocyty B i T, obniżyć ryzyko raka okrężnicy, piersi i prostaty oraz zrównoważyć poziom hormonów, obniżając tym samym ryzyko chorób nowotworowych na tle hormonalnym.

Czytaj też: Planujesz ciążę? Jedz kwas foliowy!

Zielone

Jarmuż, szpinak, kapusta, kiełki lucerny, liście gorczycy — wszystkie te warzywa zawierają składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko raka, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, pobudzić trawienie, poprawić stan siatkówki oka oraz wzrok, zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wzmocnić działanie układu odpornościowego.

Fioletowe i granatowe

Czarne jagody, granaty, ciemne winogrona, czarny bez, bakłażany i śliwki zawierają składniki pobudzające trawienie, które mają działanie antyrakotwórcze w przewodzie pokarmowym.

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA