Hipercholesterolemia fot. Fotolia

Cholesterol – jak obniżyć jego spożycie

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jego nadmiar prowadzi do groźnych chorób. Jak obniżyć jego spożycie?
/ 11.08.2016 11:31
Hipercholesterolemia fot. Fotolia

Do czego prowadzi nadmiar cholesterolu?

Mimo że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego nadmiar wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, głównie chorobami układu sercowo-naczyniowego. Statystyki są nieubłagane: choroby te odpowiadają za aż połowę wszystkich zgonów w Polsce.

W jaki sposób ustrzec się zatem przed podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi? Odpowiedzią jest właściwa dieta oraz aktywność fizyczna.

Liczne badania naukowe wykazały jednoznacznie, że istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy oraz chorób będących następstwem zmian miażdżycowych (choroba niedokrwienna serca, udar mózgu) jest nieprawidłowy sposób żywienia: wysokie spożycie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a co za tym idzie również cholesterolu. W związku z tym zaleca się zmniejszenie udziału tych składników w diecie oraz jednoczesne zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego pochodzącego z warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Co podwyższa poziom cholesterolu?

Do głównych źródeł cholesterolu należą podroby (wątroba, mózg, nerki, serce),  tłuste mięsa (np. drób ze skórą, boczek, żeberka, golonka), wędliny (drobno mielone kiełbasy, pasztety, kaszanki, pasztetowe), jak również masło i tłuste sery. Należy zatem wybierać odtłuszczone produkty mleczne i chude mięso oraz jego przetwory, a masło zamienić na niewielką ilość wysokiej jakości miękkiej margaryny, lekki twarożek (do 5% tłuszczu), pastę z awokado (np. guacamole) czy pastę z ciecierzycy (np. hummus). Śmietanę doskonale zastąpi jogurt, a chuda szynka drobiowa będzie świetną alternatywą dla kiełbasy lub parówki. Tłuste kawałki mięsa, takie jak karkówka, najlepiej zamienić na drób (koniecznie bez tłuszczu i skóry) oraz ryby.

Również sposób, w jaki przyrządzamy potrawy, ma duże znaczenie. Zalecane techniki kulinarne to gotowanie (również na parze), pieczenie i grillowanie.

Co jeść na mieście?

Ponadto uważajmy na posiłki w restauracjach – jedzenie poza domem często dostarcza ogromnych ilości tłuszczu i kalorii. Dokładnie sprawdzajmy, co oferuje menu i jaka jest wielkość porcji. Zwykle proponowane przez restauratorów dania są duże, smażone, polane masłem czy zaprawione śmietanką.  Starajmy się wybierać te lżejsze, z dużym udziałem warzyw. Z dań typu fast food zrezygnujmy całkowicie lub pozwalajmy sobie na nie sporadycznie. Podobnie uważajmy na słodkie i słone przekąski (ciastka, chipsy, krakersy, paluszki) – wystarczy przeczytać ich etykiety, by sprawdzić, jak dużo ukrytego tłuszczu znajduje się w ich składzie.

Aby w prosty sposób kontrolować swoją dietę, możemy użyć bezpłatnej aplikacji Asystent Zdrowego  Żywienia. Jest ona dostępna dla wszystkich posiadaczy systemu Android, a wkrótce także iOS i dokładnie pokaże ile kalorii, tłuszczu, cukru i soli przyjęliśmy wraz z pożywieniem!

Produkty antycholesterolowe

Wprowadźmy do diety produkty działające „antycholesterolowo”, czyli produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, ryby), błonnik (warzywa, owoce, grube kasze, otręby, pełnoziarniste pieczywo), a także białko roślinne (np. warzywa strączkowe). Nisko przetworzone produkty roślinne warto spożywać również ze względu na zawarte w nich fitozwiązki, wykazujące protekcyjne działanie w chorobach układu krążenia.

W zapobieganiu  i leczeniu chorób serca, oprócz prawidłowej diety,  ogromną rolę odgrywają także badania profilaktyczne. Skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi (hipercholesterolemii) jest  chorobą dziedziczną i może dotknąć również osoby o dobrych nawykach żywieniowych.

Nie zapominajmy, że obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi sprzyja ruch. Wiele korzyści przyniesie znalezienie choćby 30 minut dziennie na ulubioną formę aktywności fizycznej – aerobik, taniec, bieganie, szybki spacer, jazdę na rowerze, jazdę na łyżwach, ćwiczenia na siłowni czy nawet pracę w ogrodzie.

Kołatanie serca - jak je rozpoznać i leczyć?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/23.03.2017 09:26
Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to zrozumiałe ale profilaktyka to drugie. Warto badać się systematycznie. Kontrolne badania to podstawa. Ostatnio sama miałam pewne problemy. Dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny ale kolejki na nfz odstraszają. Dobrze, że udało mi się zrobić badanie w Lux Med. Krótki czas oczekiwania, profesjonalne podejście do pacjenta.
/31.10.2016 11:09
Miałam podwyższony cholesterol, lekarz zalecił zmianę diety i stosowanie oleju lnianego do potraw na zimno (na tym oleju nie wolno smażyć!). W aptece kupiłam lenvitol i po 2 miesiącach mam wyniki w normie!
/02.09.2016 13:01
cholestylor nie prowadzi do miazdzycy !!! Miazdzyce jest od wapna gdy nia mamy witaminy :A,k2, D Prosze posluchac co mowi Jerzy Zieba na Youtube,,albo siegnac po ksiazke "Ukryte terapie".