Żurek z wędzonką po królewsku

Żurek z wędzonką po królewsku, Knorr, żurek fot. serwis prasowy Knorr
Łagodna zupa z białą kiełbasą i ziemniakami
/ 22.03.2010 12:13
Żurek z wędzonką po królewsku, Knorr, żurek fot. serwis prasowy Knorr

Dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1/2 pora 
- 1 cebula
- 500 g porcji rosołowej najlepiej wieprzowej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 200 g białej kiełbasy
- 300 g ziemniaków
- 20 g grzybów suszonych
- 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Obierz warzywa, umyj i przełóż do dużego garnka razem z porcją rosołową. Wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Przecedź wywar i odstaw.

2. Pokrój marchewkę z wywaru w kostkę, połącz ją z wywarem, dodaj białą kiełbasę i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę, przestudź i pokrój ją w plastry.

3. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również drobno pokrojone grzyby i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej do zupy Żurek z wędzonką KNORR wymieszany dokładnie ze śmietaną i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Dopraw zupę majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

4. Podawaj z jajkiem na twardo i plastrami kiełbasy.

Wielkanocne przepisy - forum >>