Zapiekanka z kiszonej kapusty, kiełbasy i ziemniaków - przepis

Do części purée można dodać koncentrat pomidorowy. Spróbuj!
/ 06.03.2013 10:08
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z kiszonej kapusty, kiełbasy i ziemniaków - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 4 ugotowane białe kiełbasy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka startego ostrego żółtego sera
  • mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę, kapustę. Podlej bulionem, dopraw majerankiem i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kiełbasę pokrój na duże kawałki. Dołóż do warzyw. Wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po przestudzeniu (mogą być lekko ciepłe)  przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami i serem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  3. Warzywa z kiełbasą wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dookoła zrób fantazyjny wieniec z ziemniaczanego purée (można wycisnąć przez szprycę cukierniczą). Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.
DRUKUJ PRZEPIS