POLECAMY

Wielkanoc w wersji light - 10 złotych rad

Święta to zwykle długie biesiadowanie i zastawiony syto stół. Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznego jadłospisu? Oto porady jak unikać kalorii podczas zbliżającej się Wielkanocy.

Kilka ważnych rad:

  1. Przygotowując sałatki i sosy nie używaj majonezu czy śmietany, a jogurtu naturalnego  lub majonezu light. Smak się nie zmieni!
  2. Używaj ziół – zarówno świeżych, jak  i suszonych – rozmarynu, imbiru, kminku, jałowca i gorczycy. Uzyskasz niepowtarzalny smak i aromat, a do tego przyspieszą one metabolizm.
  3. Jedz chude mięsa – kurczaka, indyka, schab, polędwicę. Przyrządzaj je bez tłuszczu – piecz, gotuj, grilluj.
  4. Ciasta piecz z mąki pełnoziarnistej. Jest ona bogata w witaminy z grupy B oraz błonnik, który pęcznieje w żołądku, powodując szybkie uczucie sytości.
  5. Jedz dużo świeżych warzyw i owoców, które dostarczają witamin, minerałów i cennego błonnika!
  6.  Wypij szklankę wody przed posiłkiem. Szybciej doznasz uczucia sytości.
  7. Unikaj soli, aby nie czuć się ociężałym i zapobiegać chorobom!
  8. Jedz wolno i delektuj się posiłkiem. Im szybciej jesz, tym więcej nakładasz na talerz!
  9. Unikaj alkoholu. Najpierw spalisz alkohol, a posiłek odłoży się w postaci tłuszczu.
  10. Czas przy stole spędź na rozmowie a nie na jedzeniu!

Zobacz także: Jak odchudzić wielkanocną kuchnię?

Przepisy na potrawy wielkanocne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/4 lata temu
Kalorie to jedno, ale indeks glikemiczny wydaje mi się jednak ważniejszy... Grunt to unikać cukru i białej mąki. Zapraszam na www.nazdrowiesposob.com ;)
/5 lat temu
ostatnio czytałam o dietetycznych mazurkach i zamiast kalorycznej polewy karmelowej możemy użyć pokruszone migdały - prosty zabieg, a Wielkanoc robi się trochę bardziej light
/6 lat temu
nie jestem przekonana do ciast z mąki pełnoziarnistej, a święta bez mazurka to profanacja ;)
POKAŻ KOMENTARZE (3)