Tradycyjna tiulowa baba

Drożdżowej baby z bakaliami nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
/ 11.03.2010 11:31

Przygotowanie: 35 min
Wyrastanie: 80 min
Porcja: 285 kcal

Składniki na 16 porcji:
- 50 dag mąki
- 10 dag drożdży
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 8 żółtek
- 25 dag masła
- 10 dag rodzynek
- 5 dag posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 ml spirytusu
- szczypta szafranu
- szczypta soli

Sposób wykonania:
1. Szafran namocz w spirytusie. Mąkę ze szczyptą soli przesiej do miski. W mące zrób zagłębienie i do niego wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj lnianą ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Masło stop, pozostaw do ostygnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób ciasto, pod koniec wyrabiania dolewając masło oraz namoczony w spirytusie szafran. Ciasto ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką, spłaszcz, obsyp bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na babę (z kominem) wysmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i ustaw w cieple do wyrośnięcia.

4. Gdy ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika o temp. 180 st. Piecz około 50 minut. Wybij z formy, oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA