Przygotowanie: 50 min
Składniki na 8–10 porcji przekładańca a la tiramisu:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
Do przełożenia:
- 50 dag sera mascarpone
- 10 dag cukru pudru
- kieliszek likieru migdałowego Amaretto
- szklanka kremówki
- torebka cukru waniliowego
- torebka śmietan-fiksu
- sok z połowy cytryny
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki słodkiego naparu kawy
- kieliszek Amaretto
Do dekoracji:
- pomarańcza
- tarta czekolada
- wiśnie koktajlowe
- listki mięty
Sposób wykonania przekładańca a la tiramisu:
- Żółtka utrzyj z cukrem i 4 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej, ostudź i wlej do masy żółtkowej, miksując. Dodaj ubite na sztywną pianę białka. Wprost na pianę wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem tortownicy.
- Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój na dwa krążki.
- Kremówkę ubij z cukrem waniliowym, sokiem cytrynowym i śmietan-fiksem. Połącz z mascarpone wymieszanym z likierem migdałowym i cukrem pudrem.
- Blaty nasącz kawą wymieszaną z amaretto, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Udekoruj.