Przekładaniec a la tiramisu - przepis

Ciasto biszkoptowe: tiramisu kawowe fot. Adobe Stock
Serek mascarpone możesz zastąpić trzykrotnie mielonym tłustym twarogiem.
/ 05.07.2018 12:53
Ciasto biszkoptowe: tiramisu kawowe fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 50 min

Składniki na 8–10 porcji przekładańca a la tiramisu:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Do przełożenia:

  • 50 dag sera mascarpone
  • 10 dag cukru pudru
  • kieliszek likieru migdałowego Amaretto
  • szklanka kremówki
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka śmietan-fiksu
  • sok z połowy cytryny

Do nasączenia:

  • 3/4 szklanki słodkiego naparu kawy
  • kieliszek Amaretto

Do dekoracji:

  • pomarańcza
  • tarta czekolada
  • wiśnie koktajlowe
  • listki mięty

Sposób wykonania przekładańca a la tiramisu:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i 4 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej, ostudź i wlej do masy żółtkowej, miksując. Dodaj ubite na sztywną pianę białka. Wprost na pianę wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem tortownicy.
  2. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój na dwa krążki.
  3. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym, sokiem cytrynowym i śmietan-fiksem. Połącz z mascarpone wymieszanym z likierem migdałowym i cukrem pudrem.
  4. Blaty nasącz kawą wymieszaną z amaretto, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Udekoruj.