Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku - przepis

Pasztet wieprzowy z kolorowymi warzywami to pełna aromatu i rozpływająca się w ustach potrawa! Zobacz przepis na pasztet wielkanocny!
/ 21.03.2013 05:10
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 14
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1 kg tłustej wieprzowiny
  • 25 dag wątróbki wieprz.
  • 10 dag wędz. boczku
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 100 ml koniaku
  • 3 jajka
  • 10 pieczarek
  • 5 marchewek
  • 15 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
  1. Pieczarki podsmaż na łyżce masła. Fasolkę szparagową gotuj 3 minuty w osolonej wodzie. Marchew obierz, opłucz, pokrój w cienkie plastry i gotuj we wrzątku, aż lekko zmięknie i stanie się elastyczna.
  2. Mięso wieprzowe pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, razem z mięsem przesmaż na oleju. Zalej wodą, tak by składniki były zakryte. Dodaj pieprz w ziarenkach, listki laurowe i ziele angielskie. Duś, aż mięso zmięknie, a prawie cały płyn odparuje. Listki laurowe wyjmij, dodaj porwane na kawałki kajzerki i odczekaj, aż wchłoną płyn. Całość przepuść dwa razy przez maszynkę.
  3. Do masy dodajżółtka, koniak, dopraw solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj ubitą pianę z białek. Długą foremkę  wysmaruj resztą masła, wyłóż plasterkami marchewki. Nałóż część masy, fasolkę, masę, pieczarki oraz resztę masy, przykryj wystającymi paskami marchewki. Piecz 1,5 godziny w temp. 190 st.
  4. Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA