Najlepszy przepis na babkę piaskową

Oto przepis na babkę piaskową - idealnie sypką. Babkę piaskową można dowolnie udekorować - będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
/ 01.04.2014 12:31

Babka piaskowa - przepis

Fot. Fotolia

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnie sypkiej i suchej babki piaskowej jest mąka ziemniaczana - jeśli chcemy, by ciasto wyszło typowo "piaskowe", można w całości mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną.

Babka piaskowa - najlepszy przepis

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj szczyptę soli, w trakcie ubijania kolejno dodawaj żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną, dodawaj porcjami do masy, mieszając powoli (lepiej łyżką niż mikserem). Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta.

Przygotuj niedużą formę na babkę i wstaw komin lub przygotuj średniej wielkości formę keksową. Ścianki wysmaruj margaryną i wysyp mąką. Przełóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Do upieczenia babki piaskowej warto użyć formy z kominem – dzięki zastosowaniu komina ciasto nie opada.

Zobacz też przepis: Makowa babka wielkanocna