Mazurek pomarańczowy - przepis

Udekoruj kandyzowanymi owocami, plasterkami cytrusów lub galaretkami w cukrze. Możesz też ozdobić wierzch migdałowymi płatkami.
/ 06.02.2013 13:13
Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciasto traci swą twardość.
30 minut
390 kcl

Składniki:

Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru

Na masę:
  • 4 pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cytryna

Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, żółtko i cukier puder. Szybko zarobić kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 2–3 godziny do lodówki, by się schłodziło.

Pomarańcze i mandarynki obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondelka, wymieszać z cukrem, mieszając dusić aż staną się półprzezroczyste. Wymieszać z kandyzowaną skórką, przyprawić sokiem z cytryny.

Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciasto traci swą twardość. Do masy można dodać 1–2 jabłka albo kilka fig i daktyli. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka albo namoczone i pokrojone bakalie najlepiej dodać na początku gotowania masy.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, pofalować brzeg. Upiec na rumiano w 200oC, przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę cytrusową, wyrównać powierzchnię, ozdobić.

Pamiętaj!
Mazurek
najlepiej udekoruj kandyzowanymi owocami, plasterkami cytrusów lub galaretkami w cukrze. Dobrze będzie się też komponował z migdałami w płatkach – możesz nimi posypać wierzch ciasta.

Zdjęcia: Food Pictures

Wielkanocne baby i mazurki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA