POLECAMY

Mazurek cygański

Posmarować dżemem, udekorować bakaliami.

 
Składniki:
- 10 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- po 10 dag rodzynek, orzechów, daktyli i fig
- po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej i owoców kandyzowanych
- 1 wafel
do dekoracji:
- 3 łyżki dżemu morelowego,
- orzechy pistacjowe,
- migdały blanszowane i skórka pomarańczowa

Rodzynki namoczyć, osączyć,
figi opłukać, osuszyć, pokroić na paseczki,
z daktyli wyjąć pestki, pokroić, orzechy posiekać,
bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki,
żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, wymieszać,
białka ubić na sztywno, pianę wyłożyć na ciasto, dodać bakalie, delikatnie wymieszać, prostokątną, płaską blachę wyłożyć waflem, rozsmarować na nim ciasto,
wstawić do piekarnika o temp. 180°C, piec 20?30 minut,
przestudzone ciasto posmarować dżemem, udekorować.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)