Mazurek bakaliowy z ciasta biszkoptowego - przepis

Oryginalna mieszanka smaku egzotycznych owoców, migdałów i orzechów
/ 06.02.2013 13:05

Przygotowanie 30 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 135 kcal

Składniki na 30 porcji:

  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • po 10 dag rodzynek, suszonych moreli, fig, orzechów i migdałów
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 suchy wafel
  • lukier
  • płatki migdałowe i owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Rodzynki, morele oraz figi opłucz i namocz w ciepłej wodzie, dokładnie osącz. Morele i figi pokrój na kawałki. Migdały namocz w ciepłej wodzie, obierz ze skórki. Posiekaj razem z orzechami.

2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z masą żółtkową, przesianą mąką, dżemem, bakaliami i skórką pomarańczową.

3. Ciasto przełóż do formy wyłożonej waflem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C. Ostudzony mazurek polukruj, posyp płatkami migdałowymi, ozdób owocami.