POLECAMY

Niegdyś znajdował się na stołach wyłącznie najbogatszych rodzin. Dziś każdy może cieszyć się smakiem makowca - zrób go z tym przepisem!

Stanowi jeden z symboli Wielkanocy. Z lukrem lub kruszonką, zawijany lub na cienkim cieście – makowiec w każdej postaci jest przepyszny. Zrób go sama i zaskocz wszystkich!
Wioletta Górecka / 7 miesięcy temu
Niegdyś znajdował się na stołach wyłącznie najbogatszych rodzin. Dziś każdy może cieszyć się smakiem makowca - zrób go z tym przepisem! fot. Adobe Stock

Wielkanoc to nie tylko czas radosnych spotkań w gronie rodzinnym przy suto zastawionym stole. To przede wszystkim czas zadumy i pielęgnowania tradycji. Jej elementem są oczywiście także potrawy pojawiające się na świątecznym stole. Do jednego z najbardziej znanych symboli Wielkanocy należy makowiec.

Makowiec – obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole

Ten wypiek może przybierać trzy formy:

  • placka – gruba warstwa masy makowej znajduje się na cienkiej warstwie ciasta
  • podłużną – masa makowa zawijana jest spiralnie w ciasto, na kształt wałka
  • strudla – makowiec wykonany jest z ciasta strudlowego, kruchego bądź półkruchego.

Każda z nich smakuje tak samo pysznie i wybierana jest tak samo chętnie. Od niepamiętnych czasów, makowiec to obowiązkowa pozycja w menu na Wielkanoc, a także na Boże Narodzenie. Niegdyś wypiek ten gościł tylko na stołach bogatych rodzin, w tych uboższych zaś – pojawiał się tylko z okazji ważnych wydarzeń, takich jak właśnie święta. Dziś na szczęście może znajdować się na stole każdego z nas, nie tylko na wielką okazję. Tradycyjny makowiec składa się z bogatej masy makowej, a także bakalii i orzechów.

Makowiec – składniki na kultowe ciasto

Przygotowanie makowca wymaga nieco więcej czasu, niż inne pyszności wielkanocne, na przykład babki, jednak smak tego ciasta wykonanego w domu wynagradza wszystko. Jak go zrobić? Potrzebować będziesz składników na ciasto oraz masę makową.

Składniki na ciasto:

  • świeże drożdże (ok. 50 g)
  • dwie szklanki mąki pszennej tortowej
  • około 100 gramów masła
  • 6 żółtek z jaj
  • cukier puder
  • 5 g ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 190 ml mleka.

Składniki na masę makową:

  • szklanka maku
  • garść orzechów włoskich i rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej – kandyzowanej lub smażonej
  • 50 g masła (najlepiej miękkiego)
  • aromat migdałowy
  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru.

Przygotowanie makowca

  1. Najpierw trzeba przygotować ciasto. Do kubka wrzuć pokruszone drożdże i zalej je połową szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka jaj utrzyj z cukrem, dodaj ziarenka wanilii. Przesianą mąkę, drożdże, resztę ciepłego mleka i ostudzone masło dodaj do utartych żółtek i drożdży, wymieszaj z utartą masą.
  3. Przez kilkanaście minut wyrabiaj ręcznie ciasto – będzie gotowe wówczas, gdy nie będzie się kleić do ręki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę makową.
  4. Masa makowa: Mak przelej wrzątkiem przez sitko, odsącz i poczekaj aż odparuje. Zmiel co najmniej dwukrotnie w maszynce, przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaj posiekane orzechy i bakalie, a także masło i aromat.
  5. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z masą makową. Białka ubij na sztywną pianę i także wymieszaj z masą.Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez 3 minuty, rozwałkuj je i ułóż na blasze do w piekarniku (na papier do pieczenia).
  6. Na cieście rozłóż masę makową i zawiń w roladę. Pamiętaj o dokładnym sklejeniu ciasta na łączeniach. Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz około 45 minut. Gdy wystygnie, polej je lukrem i ozdób skórką pomarańczową.

Pyszny, tradycyjny makowiec jest gotowy do delektowania się nim!

Te przepisy także ci się przydadzą! 

Smak każdych świąt? Makowiec!
Makowiec bez mąki? Jak najbardziej - jest tak samo pyszny!
Pyszny, klasyczny makowiec z lukrem - sprawdź przepis! 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)