Kasia gotuje z Polki.pl - Sałatka z jajkami przepiórczymi

Sałatka z aromatycznymi dodatkami i jajkami przepiórczymi, to wyjątkowa potrawa na wielkanocny stół. Sprawdź sama i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Sylwia Kazimierczuk / 08.03.2018 12:44

Sałatka z jajkami przepiórczymi według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na sałatkę z jajkami przepiórczymi:

  • 3 kromki chleba na zakwasie
  • oliwa 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • pęczek rzodkiewki
  • 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 4 garście mieszanki sałat
  • 10 plastrów smażonego boczku

Jak zrobić sałatkę z jajkami przepiórczymi?

Chleb kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia przez parę minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, ocet, musztardę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego dressingu. Rzodkiewki, jajka oraz oliwki drobno siekamy. Mieszankę sałat układamy w naczyniu i dodajemy wszystkie składniki, równomiernie układając na wierzchu. Na koniec polewamy dressingiem i serwujemy. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na stół wielkanocny z ulubionymi dodatkami.

Polecamy!

Sprawdź, co warto wiedzieć o jajkach! Poznaj przepis na doskonałą galaretę z jajami przepiórczymi. Sprawdź!

Redakcja poleca

REKLAMA