Kasia gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar

Jajka faszerowane na styl sałatki Cezar to doskonały pomysł na śniadanie wielkanocne. Serwowane na sałacie wyglądają elegancko! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 08.03.2018 12:13

Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar:

  • 6 dużych jajek na twardo
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • główka sałaty rzymskiej
  • pół bagietki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar?

Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odstawiamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ i łączymy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy przez około minutę do zbrązowienia. Posypujemy z wierzchu przygotowaną kruszonką. Tak przyrządzone faszerowane jajka są doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie.

Polecamy!

Jajka wielkanocne w galarecie. Sprawdź, jak je zrobić! Sprawdź, jak przyrządzić doskonałe faszerowane jajka pieczarkami!