Jak w Turcji przygotowuje się jagnięcinę?

Marynowana jagnięcina to jedno z podstawowych dań kuchni tureckiej.
Domowe sposoby przygotowywania potraw regionalnych pomagają lepiej zrozumieć, czym w danym kraju jest kuchnia narodowa. Jeden z takich sposobów pozyskaliśmy specjalnie dla czytelników naszego portalu
/ 13.01.2011 02:57
Marynowana jagnięcina to jedno z podstawowych dań kuchni tureckiej.

Potrzebne będą:
1 kg jagnięciny pokrojonej w dużą kostkę
2 obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki
Po jednej czerwonej i zielonej, słodkiej papryce
2 duże cebule pokrojone w półksiężyce
8 szalotek pokrojonych w półksiężyce
Puszka pokrojonych pomidorów
Łyżka stołowa przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Łyżka kminu
Garść świeżo posiekanej kolendry
Olej roślinny do smażenia
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 szklanki wody

Baraninę smażymy na oleju przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy jeszcze nieco oleju, cebule i szalotki, a gdy te będą złociste, dodajemy pomidory, ocet, szklankę wody i dusimy wszystko przez około godzinę.

Zobacz także: Gdzie można zjeść w Turcji?

Przekładamy następnie mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy drugą szklankę wody zmieszaną z łyżką przecieru pomidorowego, ziemniaki, papryki. Całość posypujemy solą i pieprzem, oraz kminem. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 1,5 godziny lub do momentu, gdy jagnięcina zrobi się miękka.

Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub z ekmekiem.

Zobacz także: Jakie warzywa jadają Turcy?

Redakcja poleca

REKLAMA