Galaretki z krewetkami

Drobno pokrojone paluszki krabowe świetnie zastąpią w tej galaretce krewetki
/ 16.03.2010 13:34

Przygotowanie: 40 min
Studzenie: 60 min
Porcja: 210 kcal

Składniki na 8 porcji:

- 8 jajeczek przepiórczych
- 20 dag mrożonych krewetek koktajlowych
- 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych 
- 4 oliwki czarne 
- 4 oliwki zielone
- 2 duże kawałki czerwonej papryki konserwowej
- 2 łyżki żelatyny
- czubata łyżka przyprawy typu warzywko
- listek laurowy
- 2–3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:
1. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na połówki. Oliwki pokrój w plasterki. Paprykę konserwową potnij w drobniutką kosteczkę. Krewetki wysyp na sito. Przelej dużą ilością wrzątku, osącz.

2. Żelatynę zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. W tym czasie zagotuj 4 szklanki wody z dodatkiem warzywka, ziela angielskiego i listka laurowego. Wywar przecedź, dodaj żelatynę i mieszając, rozpuść w wywarze.

3. Na dno 8 filiżanek wlej po łyżce wywaru. Zastudź. Następnie na powstałej galaretce ułóż po 2 plasterki czarnych i zielonych oliwek oraz połówki jajeczek. Zalej 2 łyżkami wywaru i ponownie odstaw do zastygnięcia.

4. Krewetki wymieszaj z orzeszkami i papryką. Równo rozdziel do szklaneczek. Zalej wywarem tak, aby przykrywał wszystkie składniki.

5. Galaretki ochładzaj do stężenia. Przed podaniem wytrząśnij z filiżanek. Udekoruj.

Wielkanocne przepisy - forum >>